Velik uspeh za Slovenijo


Avtor: U.S. Datum: 2176 dni nazaj.


Združeni narodi so na slovensko pobudo danes 20. maj razglasili za svetovni dan čebel, ki je namenjen zavedanju izjemnega pomena čebel za preživetje človeka.

Foto: Primorski dnevnik

20. maj je rojstni dan začetnika modernega čebelarstva Antona Janše iz Breznice pri Žirovnici na Gorenjskem. Generalna skupščina ZN-a je v New Yorku soglasno sprejela resolucijo o razglasitvi svetovnega dneva čebel. Na ta dan bodo strokovnjaki in čebelarji opozarjali na pomembnost ohranjanja čebel, na pomen čebel za celotno človeštvo in pozivali h konkretnim dejavnostim za njihovo ohranjanje. Podatki Organizacije ZN-a za prehrano in kmetijstvo (FAO) kažejo, da imajo čebele in drugi opraševalci neprecenljivo vrednost pri zagotavljanju svetovne varnosti preskrbe s hrano. Glavni pobudnik svetovnega dneva čebel, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, je razglasitev svetovnega dne čebel označil le za prvo etapo več kot triletnega truda. Slovenija je predlagala, da se svetovni dan čebel zaznamuje v maju, ko so čebele na severni polobli najdejavnejše in se začnejo razmnoževati, obenem pa je v tem času potreba po opraševanju največja, na južni polobli pa je tedaj jesen, čas spravila čebeljega pridelka ter s tem dnevi in tedni medu.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo