VI SLOVENSKI DAN V SLATINI


Avtor: U.S. Datum: 3273 dni nazaj.


SNV10127

Slatina, slovenska vas kot so jo in jo še danes mnogi tako imenujejo, je 27. junija 2015 bila v centru pozornosti. Društvo Slovencev Triglav Banjaluka je proslavilo že šestič Slovenski dan. To je spomin na mnoge doseljene Kraševce, Primorce, Goričane in ostale, ki so se davne 1923 zaradi terorja, vojnih vihr, nacionalne mržnje začeli doseljevati na to področje. Gričevno slatinsko področje jih je spominjalo na domovino, ki so jo morali zapustiti. Tu so začeli graditi novi dom. Tu so začeli kultivirati skupaj z domicilnim prebivalstvom življenski prostor. Priroda tega področja jim je nudila izvire tople, mineralne vode, dobro zemljo, gozdove in ugodno klimo a njihova marljivost, znanje, ki so ga prinesli seboj so naredili to področje bogato in urbano.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Danes je Slatina poznana kot moderen zdravstveno rehabilitacijski center, poznana po slatinskih jagodah, grozdju in veselih ljudeh, teh v soboto 27. junija ni manjkalo. Na platoju pred pravoslavno cerkvijo se je veselilo preko tristo ljudi. Tu so bile stojnice z rokodelskimi etničnimi predmeti, ki so jih predstavil poleg Slovencev, tudi Čehi, Udruženje žena “Osmjeh žene” Laktaši in stojnica, ki so jo predstavili učenci dopolnilnega pouka slovenščine skupaj z učiteljico Barbaro. Prišli so gosti iz Primorske, Gorenjske, Prekmurja, Dolenjske, ki so programskemu delu dali svoj doprinos.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Pihalni orkester iz Brkinov, bilo jih je približno 30 mladih glasbenikov je z veselo koračnico v defileju skupaj z folklorno skupino iz Bleda prebudilo prebivalce Slatine in zdraviliškega centra. Mislim, da tega na tem področju še niso doživeli. Začetek programa točno v najavljenem času. Gosti rasporejeni po že prej začrtanem razporedu. Voditelja člana Društva Triglav, Nataša Kajmaković in Darko Mijatović sta se trudila, da program breshibno teče. Pozdravni govori, najprej je v imenu Društva Slovencev Triglav pozdravil prisotne podpredsednik Društva Mladen Lunić, sledili so govori: konzula Konzularne pisarne Republike Slovenije v Banjaluki, Branka Zupanca, načelnika občine Laktaši, Miroslava Kodžomana in predstavnice občine Kozina. Njihove besede so bile polne pohvale in želja za uspešno delo našega društva tudi v bodoče. Na odru so se vrstile pevske skupine.

Prvi so s pesmijo pozdravili cenjene goste domačini, Me PZ Davorin Jenko Društva Slovencev Triglav Banjaluka in gosti, godba napihala iz Brkinov. Sledile so pevske skupine: Učitelski pevski zbor Dotik iz Hrpelje-Brkini, Moška vokalna skupina Pozdrav iz Gorenje vasi in skupina Lisjaki, ki so skrbeli po programu za zabavo. Slovenske narodne plese sta plesala: Folklorna skupina iz Bleda in Otroška folklorna skupina našega društva.
Bilo je veselo. Bila je to prava veselica, takšna, ki so jo v Slatini pripravljali naši predniki in se je starejše generacije še spominjajo in katere tradicijo in spomin nanje nadaljujejo današnje in prihodne generacije.

Avtor članka: Nataša Kajmaković


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo