VII. DNEVI SLOVENSKE KULTURE V NOVEM SADU


Avtor: U.S. Datum: 1609 dni nazaj.


Društvo Slovencev Kredarica je od 7. do 10. novembra 2019 organiziralo manifestacijo VII. Dnevi slovenske kulture.

Tridnevni program je bil otvorjen v prostorih društva v četrtek 7. 11. 2019. Predsednik društva Đorđe Veselinov je nagovoril prisotne in predstavil program in namen letošnje manifestacije ter povabil k ogledu likovne razstave mlade in zelo uspešne novosadske akademske slikarke slovenskega porekla Ane Vrtačnik.

Na otvoritvi je bil razen članov društva in Novosadčanov, tudi častni konzul Republike Slovenije v Vojvodini Rajko Marić, ki je poudaril pomen negovanja slovenske kulture. Predsednik Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji, Sašo Verbič pa je ob otvoritvi v izjavi za medije govoril o pomenu pouka slovenskega jezika v Srbiji.

V petek 8. 11. 2019 je bil v Kulturnem centru Novi Sad XVI. Večer slovenske poezije, na katerem so pod mentorstvom učiteljice Rut Zlobec nastopali učenci dopolnilnega pouka z recitalom o Valentinu Vodniku. V nadaljevanju so nastopili literati in citrarka GLK GOVORICA iz Nove Gorice, na koncu pa so se predstavili še nagrajenci Literarnega natečaja „Slovenc, tvoja zemlja je zdrava“ ob Vodnikovem letu, ki ga Slovenija praznuje ob 200 letnici smrti razsvetljenca in prejeli priznanja.

V soboto 9. 11. 2019 je bil zaključni koncert pevskih zborov XVI. Večer slovenske pesmi, na katerem so sodelovali mešani pevski zbori DS Triglav Subotica, DS Planika Zrenjanin, Ženska vokalna skupina Pojoča družba DS Sava Beograd in Mešani pevski zbor SKS Lipa Bazovica - slovenska skupnost iz Italije ter Mešani pevski zbor gostitelj iz DS Kredarica. Zaključni večer se je končal s pesmijo "Slovenija od kod lepote tvoje“, bratov Avsenik.

Po kulturnem programu so se člani Kredarice še družili z gostujočimi skupinami iz Slovenije in Italije, s katerimi so si izmenjali izkušnje in se pogovarjali o nadaljevanju sodelovanja.
Društvo je gostom Slovencem iz Italije organiziralo tudi turistični ogled mesta in okolice. Lokalna televizija Kanal 9 in pokrajinski medijski servis RTV Vojvodina sta medijsko podprla manifestacijo!

Zahvala Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Mestni upravi za kulturo, ki sta podprla projekt.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo