Vokalna skupina Mučačas navdušuje Slovence v Argentini


Avtor: slovenci Datum: 2886 dni nazaj.


Vokalna skupina Mučačas deluje v slovenskem domu San Martin v Buenos. Članice skupine Mučačas so potomke Slovencev. Skupino sestavlja dvanajst deklet ter kitarist, ki spremlja nekatere pesmi. V družini so se naučile slovenščine in hodile v slovensko sobotno šolo. Tam jih je učiteljica in sedanja zborovodkinja skupine Mučačas, prof. Lučka Marinček Kastelic naučila veliko slovenskih narodnih pesmi. Z njo so nastopale na vsakoletnem praznovanju obletnice slovenskega doma v San Martinu in od leta 2001 na božičnem koncertu. Najprej so nastopale kot otroški zbor ali dekliška skupina. Leta 2011 so pričele redno vaditi kot skupina in so še naprej sodelovale s petjem na obletnici doma in božičnem koncertu.

Leta 2013 so prvič nastopile na 44. Pevsko glasbenem večeru, ki združuje mlade glasbenike slovenske skupnosti v Argentini. Za tako pomembni nastop so poimenovale dolgoletno dekliško sanmartinsko skupino z imenom Mučačas. Ime izhaja iz španščine muchachas (dekleta). Do takrat so redno nastopale v okviru raznih prireditev, septembra 2014 pa so prvič priredile koncert. Navdušile so mendoške rojake s slovensko pesmijo. Leta 2015 so nadaljevale turnejo po Argentini in priredile koncert pri rojakih v mestu Bariloche.

Združuje jih prijateljstvo, ljubezen do glasbe in do slovenstva. Želijo gojiti slovensko pesem, da bi še dolgo let zvenela tudi izven Slovenije. Preko glasbe ohranjajo kulturo, ki so jim jo stari starši posredovali. Posredujejo jo tudi argentinski publiki na raznih koncertih.

Več informacij lahko najdete na njihovi Facebook strani oziroma si jih ogledate v spodnjih posnetkih:

Nastop na pevsko glasbenem večeru 2014: https://www.youtube.com/watch?v=A1Z6NU7_xSY 
Koncert v mestu Bariloche 2015: https://www.youtube.com/watch?v=Qd8DdBXXhTE

Besedilo in fotografije: Vokalna skupina Mučačas

2013 Ob Taktu Barv XI v Slovenskem domu San Martin 2014 Med koncertom v Mendozi 2015 Koncert v koncertni dvorani v  Hotel Patagonia Sur Koncert na prireditvi POKLON IZSELJENCEM September 2015  Complejo Cultural Plaza obcina San Martin


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo