Washington Post o razstavi Jožeta Vodlana


Avtor: U.S. Datum: 3046 dni nazaj.


Washington, 28. julija - Razstavo del ameriškega umetnika slovenskega rodu Jožeta Vodlana, ki je v prostorih slovenskega veleposlaništva v ameriški prestolnici odprta do 11. septembra, je opazil tudi časopis Washington Post. Razstavo je pospremil s prispevkom o umetniku in njegovi ustvarjalni poti.

ZDA, Washington. Sprejem v cast dneva drzavnosti in dneva oborozenih sil ter zakljucka slovenskega predsedovanja EU na slovenskem veleposlanistvu v Washingtonu. Foto: Robert Poredos/STA

Vodlan se je rodil v Sloveniji v času druge svetovne vojne. Kot pravi, je umetnik postal s petimi leti med igro z lesenimi figuricami. Družina je hotela, da prevzame kmetijo, vendar mu to ni bilo usojeno. Po koncu srednje šole se je odločil, da se bo za umetnika izobraževal na tujem, ker njegova družina po njegovih besedah ni bila "komunistično orientirana".

Leta 1957 je šel v Avstrijo in študiral ter delal v Linzu, dokler ni leta 1963 odpotoval v ZDA. Najprej je živel v Clevelandu, kjer je močna slovenska skupnost, nato v okolici New Yorka, danes pa živi v Charlottu v Severni Karolini.

V ZDA se je preživljal kot grafični oblikovalec, v prostem času pa je ustvarjal. Njegove slike iz uvodnih let bivanja v ZDA odsevajo njegovo negotovost in zaskrbljenost s temnimi ali sivimi barvami. V zadnjih dveh desetletjih pa so barve bolj svetle z igrivimi elementi kubizma.

Vodlan o svojem delu pravi, da v njem ni nikoli nasilnih gibov ali frustracije. Zanj je to stvar principa, ker je prepričan, da mora umetnost izražati umirjenost, s katero pozitivno vpliva na opazovalca.

Med drugim je razstavljal v New Yorku, Buenos Airesu in Ljubljani.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo