XVII. MARTINOVANJE V BANJALUKI


Avtor: slovenci Datum: 2928 dni nazaj.


V soboto, 21. novembra 2015, so banjaluški Slovenci skupaj z gosti in prijatelji proslavili 17. Martinovanje. Na proslavitvi starega slovenskega običaja je krst vina, Martinovo, mnogim iz Banjaluke in širše okolice dobro poznano. Veselo in prijetno je bilo na sobotnem večeru v gostišču Valentin. Že na samem začetku so mladi folkloristi s slovenskim plesom zaplesali tisto pravo, „ta potrkano“. Na koncu plesa poklon, rasposajen smeh folkloristov in glasno izgovorjen pozdrav – želimo vam veselo Martinovanje!
Povezovalec Darko Mijatović je v pozdravnem govoru pozdravil vse prisotne, še posebej cenjene goste med katerimi so bili: vodja Konzularne pisarne Republike Slovenije v Banjaluki Marjan Ristič, predsednica Skupščine Občine Laktaši Snježana Radetić, iz Ministrstva prosvete in kulture sta bili, pomočnica ministra Milica Kotur in Vanja Kopanja, prisoten je bil minister znanosti in tehnologije Jasmin Komić, direktor Kulturnega centra Banski dvor gospod Milorad Petrić, predstavniki turistične zveze, Branka Bukovec, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in predstavniki Slovenskih društev BiH, Slovenskega društva iz Republike Črne Gore in Društva Primorcev iz Lendave.
Podpredsednik Društva Triglav Banjaluka Mladen Lunić je v kratkem in jedrnatem govoru govoril o pomenu praznovanja in željo banjaluških Slovencev, da obeležijo, ohranijo in s prijatelji proslavijo star slovenski običaj, krst mošta in nastanek dobre vinove kapljice. Zahvala ni samo Društva Triglav, temveč tudi številnih donatorjev, ki nam vedno omogočijo organizacijo našega Martinovanja.
Vlogo sv. Martina je prevzel naš dolgoletni prijatelj iz Slovenije Janez Čatež. Krst je bil kot je že v navadi opravljen, tudi pesem, ki sodi ob tem običaju ni manjkala. Zapeli so jo skupaj z vsemi prisotnimi pevci pevskega zbora Društva Triglav, Davorin Jenko.
Veselo je bilo, kot vedno in naj bo tako tudi v bodoče!

Zapis in fotografije: Društvo Triglav Banjaluka

Martinovanje1martinovanje2


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo