XVIII. martinovanje banjaluških Slovencev


Avtor: slovenci Datum: 2638 dni nazaj.


Petek, 19. november 2016, je dan na katerega se banjaluški Slovence vsako leto kar nekaj mesecev pripravljamo. Slovenci, ki živimo zunaj naše matične domovine, nismo pozabili materinega jezika, nismo pozabili naše kulture, nismo pozabili običajev, tistih starih, o katerih so nam pripovedavali naši starši ali babice, dedki. Osemnajst let praznujemo ta praznik, osemnajst let se veselimo skupaj z našimi prijatelji.

dsc_0731

Prijateljstvo se je rojevalo skozi skupno delo, skozi silne projekte, ki jih letno uspešno realiziramo, s povezovanjem in medsebojnimi izmenjavami učencev iz slovenskih šol, s kulturnimi ustanovami iz vseh branš umetnosti, z rojaki širom Slovenije, s slovenskimi društvi , ki delujejo v BiH, z društvi iz ostalih držav, z društvi nacionalnih manjšin, ki delujejo v Banjaluki, je bogastvo, ki se gradi in tudi obstane.

dsc_0744

V restavraciji Valentin, smo kot prejšnja leta proslavili krst vina. Število gostov je bilo kot vedno veliko. Z nami so bili predstavniki iz veleposlaništva Republike Slovenije v BiH, namestnik veleposlanika gospod Aljaž Zupan, konzul v Banjaluki, Marjan Ristič, svetovalec, Marjan Cukrov iz Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, predstavnici Ministrstva za šolstvo in kulturo Republike Srbske, minister znanosti in tehnologije Jasmin Komić in predstavnici mestne uprave. Bili so tudi predstavniki Slovenske izseljenske matice, Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracijo, Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Gimnazije Ledina iz Ljubljane, knjižnice A.T. LINHARTA iz Radovljice, Kulturnega centra Banski dvor iz Banjaluke, predstavniki nacionalnih manjšin, predstavniki iz slovenskih društev v BiH, srbskih društev iz Slovenije in ostalih kulturno umetniških društev in člani našega društva.

dsc_0778
Veliko povabljenih, veliko gostov, izjemni povezovalec Tilen Turk, humor sv. Martina v izvedbi Janeza Čateža, nastop otroških folkloristov, pesmi, ki jih je pel MePZ Davorin Jenko, dobra postrežba odlične hrane, in pijač osebja Valentin in nikoli utrujeni glasbeniki iz Novega mesta, so našem martinovanje dali dostojanstveno in veselo proslavitev starega slovenskega običaja, krst mladega vina. Martinovanje je uspelo, vendar za uspeh nismo zaslužni zgolj člani društva, temveč mnogi pokrovitelji, katerim dolgujemo posebno zahvalo.

Vir: Nataša Kajmaković

Video o dogodku


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo