XVIII. vseslovensko srečanje z naslovom “Sloven´c, tvoja zemlja je zdrava…, pa vendar mladi odhajajo”


Avtor: U.S. Datum: 1612 dni nazaj.


V četrtek, 4. julija 2019, je imel minister Peter J. Česnik v veliki dvorani Državnega zbora pozdravni nagovor na Vseslovenskem srečanju, ki ga organizira Komisija Državnega zbora RS za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Poleg ministra Petra J. Česnika sta pozdravni nagovor imela tudi mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora in Karla Urh, podpredsednica Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Zatem so z uvodnimi razpravami nadaljevali štirje vabljeni govorci, in sicer ddr. Klemen Jaklič, ustavni sodnik, dr. Jure Leskovec, izredni profesor računalništva na Univerzi Stanford v Kaliforniji, mag. Nežka Figelj, parlamentarna asistentka v Evropskem parlamentu in doc. dr. Dejan Valentinčič z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Izpostaviti velja besede ministra, ki z besedami dveh velikih slovenskih pesnikov opisuje današnji dogodek. Kot je zapisal Simon Gregorčič: "Oj mati moja domovina, ljubezen moja ti edina, Bog čuvaj dobrotljivi te, Bog živi te, Bog živi te". In kot je zapisal Anton Aškerc: "Že stoletja tu živimo, se z viharji bijemo, bratje in sestre, ne pustimo, da izginemo".

Sicer pa so vsi izbrani govorci izrekli veliko dobrodošlico vsem zbranim, kakor tudi tistim, ki se srečanja niso mogli udeležiti. Sledil je odmor, po katerem so se k besedi prijavili različni razpravljalci iz različnih držav, katerih se je po prvotnem programu prijavilo 16, ostali udeleženci pa imajo možnost prijavljanja k besedi preko prijavnic.

Na srečanju so kot pevska skupina nastopila Dekleta Smrtnik iz avstrijske Koroške.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo