Z Ljobo Jenče smo v Banjaluki zaključili šolsko leto


Avtor: U.S. Datum: 1717 dni nazaj.


Ljoba Jenče, pevka ljudskih balad in drugih pesmi, pripovedovalka pravljic in zbirateljica ljudskega izročila, je bila 7. in 8. junija naša gostja ob zaključku šolskega leta. Predstavila nam je del bogate slovenske kulturne dediščine, očarala nas je s svojim glasom in navdušila z igranjem na nenavadna glasbila. Ste že slišali, kako zvenijo kamni iz najlepše reke na svetu? Melodije kamnov iz Soče, citer in lončenega basa so skupaj z Ljobinim glasom ustvarile praznično vzdušje. Praznik je, ko sto učencev dobi potrdila za redno obiskovanje dopolnilnega pouka slovenščine. Pri pouku se učimo o slovenski umetnosti in kulturni dediščini, obisk ustvarjalcev in poustvarjalcev pa je posebno doživetje. Brez podpore Društva Slovencev Triglav Banjaluka prireditev ne bi mogli izpeljati.

Ljoba Jenče

V imenu Društva je v petek, 7. junija, v dvorani Židovskega kulturnega centra gostjo in vse učence pozdravila Marija Petković. To je bil večer za odrasle in srednješolce. Po kulturnem programu so prejeli potrdila za obiskovanje pouka, nekateri pa tudi posebne nagrade, saj pri pouku nikoli niso manjkali. Vsem, ki so to šolsko leto pridno brali, smo podelili priznanja bralne značke in tudi potrdila za sodelovanje v projektu Knjižnica – vesolje zakladov. Z nami je bila direktorica knjižnice Antona Tomaža Linharta Božena Kolman Finžgar, s katero sodelujemo že šest let. Vsako leto podeli bralna priznanja, prinese pa tudi veliko knjig, da poleti ne bomo pozabili na slovenščino.

Gostjama je bilo med nami lepo. Ljoba Jenče je navdušena napisala. »Resda imam Balkan v svojem srcu, a biti pri Slovencih in domačinih, ki se učijo slovenski jezik, je čisto nekaj posebnega. Veselje in upanje, radovednost in spoštovanje, občudovanje! Vse to sem občutila. Pa tudi dušo; ko sem pela ljubezenske pesmi, so bili vsi z menoj, saj je to univerzalna tema!«

Priznanja, nagrade in bilteni za učence dopolnilnega pouka slovenščine

V soboto, 8. junija, je Ljoba Jenče nastopila še v Klubu narodnih manjšin, povabljeni so bili osnovnošolci in njihovi straši. Mladen Bubonjić je gostjo pozdravil v imenu Društva Slovencev Triglav, učiteljica Barbara Hanuš pa se je zahvalila staršem, ki otroke spodbujajo pri učenju jezika, in Društvu, ki ima vedno odprta vrata za goste iz Slovenije.

Ljoba Jenče je pripravila program, pri katerem smo vsi aktivno sodelovali. Najbolj pogumno so pri petju pesmi pomagali najmlajši, ki so se slovenščino komaj začeli učiti. Prav v tej skupini je veliko takih, ki pouka nikoli ne zamudijo, zato so poleg potrdil za obiskovanje pouka prejeli še nagrade. Med njimi so tudi pridni bralci. Prejeli so priznanja Društva Bralna značke Slovenije in priznanja za sodelovanje pri projektu Knjižnica – vesolje zakladov. Podelila jih je direktorica Knjižnice Antona Tomaža Linharta iz Radovljice Božena Kolman Finžgar, ki vedno poskrbi, da našim učencem ne zmanjka gradiva za branje.

Učenci sodelujejo na številnih likovnih in literarnih natečajih. Večer pred našim zaključkom pouka je Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine razglasilo nagrajence literarnega natečaja Ujeti trenutki. Drugo mesto med osnovnošolci je osvojila Jelena Sibinović, v zborniku, ki ga je Društvo izdalo, pa sta objavljeni še besedili Elene in Mihaele Lunić. Učenke se niso mogle udeležiti podelitve v Novem mestu, zato so zdaj prejele zbornike, Jelena pa tudi priznanje in knjigo.
Vsak učenec je dobil bilten To smo mi. Ob branju besedil in opazovanju fotografij lahko podoživimo vse, kar se je to šolsko leto dogajalo. Veliko dogodkov, veliko spominov! Ne le na pouk, ampak tudi na vse, kar se dogaja ob pouku. Tudi zaključek šolskega leta je eden izmed pomembnih dogodkov.

Barbara Hanuš


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo