Z našimi rojaki z vroče Portugalske na Sever Evrope in v osrčje Bavarske


Avtor: U.S. Datum: 1632 dni nazaj.


Vsebina oddaje Slovencem po svetu, ki je bila na 1. programu Radia Slovenija objavljena 10. avgusta 2018 in jo lahko poslušate na strani Radio prvi:

Jezero Završnica, 2017. Foto: Manca Korelc.

Najprej smo se preselili na Zahod Evrope. Tudi ta del stare celine je zajel vročinski val, na Portugalskem so se temperature v preteklem tednu povzpele celo do 46 stopinj Celzija. To deželo na Iberskem polotoku že nekaj let od blizu spoznava tudi glasbenica Nika Vremšak. Živi v Lizboni, v portugalsko prestolnico pa jo je najprej odpeljala študentska izmenjava, potem pa se je odločila, da sledi svojim sanjam in v mestu, ki ji je takoj priraslo k srcu na glasbeni akademiji študira violončelo.

Ustavili smo se tudi na severu Evrope, kamor je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pot iz rodne Štajerske zanesla Alojza Macuha. Nastanil se je v švedskem mestu Koping, kjer živi tudi peščica Slovencev, s katerimi je kmalu po prihodu navezal stik . Pridružil se je slovenskemu društvu Simon Gregorčič, ki ga že vrsto let vodi kot predsednik. Je pa tudi predsednik Slovenske zveze na Švedskem, ki povezuje slovenska društva v tej Nordijski državi.

Pogovarjali smo se tudi z Danijelo Zver iz Nemčije. Rojena je bila v Munchnu, kamor so se pred leti izselili njeni starši. Že od malega je bila vključena v tamkajšnjo slovensko skupnost, še posebej pa se je navduševala nad slovenskimi ljudskimi plesi in kmalu začela sodelovati pri slovenski folklori v društvu Lipa v bavarski prestolnici. Zdaj že več let vodi slovensko folklorno skupino društva in prenaša ljubezen do slovenskega ljudskega plesa tudi na mlajšo generacijo.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo