Z zgibanko predstavili Benečijo na festivalu Metaldays


Avtor: U.S. Datum: 2433 dni nazaj.


Festivalskemu dogajanju na tolminskem Sotočju se je letos pridružilo tudi Kulturno društvo Nit. Organizatorji omogočajo lokalnim ponudnikom razstavljanje, prodajanje in promocijo njihovih izdelkov na za to postavljenih stojnicah Komunale Tolmin, v tako imenovani Slovenski vasi.

Največ jih je vključenih v skupino Posoški ustvarjalci, ki izdelujejo nakit iz raznovrstnih niti, soških kamnov in podobno, nekateri ponujajo različne modne dodatke iz usnja, nekaj jih prodaja izdelke za nego kože in naravno kozmetiko, nekaj pa »butične« prehrambene izdelke iz medu in podobno. Kulturno društvo Nit – Posočje, Benečija, Rezija je julija na festivalu Metaldays (in bo na Overjamu, od 16. do 19. avgusta) sodelovalo z zgibanko v treh jezikih, slovenščini, angleščini in nemščini, v kateri je v nekaj besedah predstavljena slovenska manjšina v Italiji, po izboru društva najbolj prodorni in zanimivi kulturno-umetniški ustvarjalci iz Posočja, Benečije in Rezije, kot so: Kekko Bergnach, Aldo in Davide Clodig, Silvana Paletti, Rino Chinese, Aleksander Ipavec – Ipo, Bakalina, Dejan Štemberger, Rezijanska folklorna skupina in kulturni projekti, kot so Sajeta, Postaja Topolove, Liwkstock.

Predstavljen je tudi muzej Slovensko multimedialno okno SMO iz Špetra in nekaj značilnosti iz delovanja samega društva. Obiskovalcem, med njimi so bili celo iz Japonske in ZDA, so bili na voljo še prospekti o Sovodnji, Reziji, Karnajski in Terski dolini, različni zemljevidi narodnih parkov ter brošura in zemljevid MI SMO TU, za katerega je bilo veliko zanimanja in je ves pošel, česar smo bili zelo veseli. Večina obiskovalcev se je prišla zabavat in večina tistih, ki so se ob naši stojnici ustavili, ni vedela za slovensko manjšino v Italiji.

Marjeta Manfreda, Več na: Novimatajur.it


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo