“Za predstavništvo je bistveno, kaj dela”


Avtor: U.S. Datum: 2073 dni nazaj.


»Svet okoli nas se hitro spreminja, zelo so se spremenile tudi politične razmere v Italiji, mi pa se še vedno ukvarjamo s sestavo manjšinskega predstavništva,« pravi senatorka Tatjana Rojc, ki ji niso ravno všeč polemike po nedavni seji predstavnikov slovenske manjšine na sedežu deželnega sveta v Trstu. Sestanka, ki sta ga sklicala predsednika SKGZ in SSO, Rudi Pavšič in Walter Bandelj, se senatorka zaradi obvez v parlamentu ni mogla udeležiti; poleg predsednikov krovnih organizacij so se seje udeležili deželna svetnika Igor Gabrovec in Danilo Slokar ter predsednica paritetnega odbora Ksenija Dobrila.

Tatjana Rojc. Foto: Primorski dnevnik

Kako ocenjujete sestavo omizja, ki sta ga sklicala Bandelj in Pavšič?

To ni nobena novost. Zadnja leta so omizje sestavljali parlamentarka, deželna svetnika in predsednika SKGZ in SSO. Prav je, da je zaradi funkcije in poslanstva, ki ju opravlja, sestavni del omizja tudi paritetni odbor. Vse se seveda da izboljšati, a takšno je danes stanje in s tem se moramo sprijazniti.

Slovenska komponenta Demokratske stranke je obžalovala, da na sejo ni bila vabljena in da je vi v resnici sploh ne zastopate?

Spoštujem stališče komponente, dodajam pa, da me je kot kandidatko za parlament predlagala prav slovenska komponenta DS, nato so mojo kandidaturo potrdili strankini organi v FJK in v Rimu. V senatu sem članica parlamentarne skupine DS, res pa je, da sem na volitvah doživela široko podporo v slovenski manjšini. To si štejem v čast.

Kakšni so vaši odnosi z DS na lokalni ravni?

Odlični. Skoraj vsak dan se po telefonu slišiva z deželnim tajnikom Salvatorejem Spitalerijem, saj sem, kot veste, edina senatorka DS iz naše dežele, kar mi nalaga posebne odgovornosti. Skrb za slovensko manjšino je zame bistvenega pomena, ni pa edino področje, s katerim se ukvarjam v parlamentu.

Slovenci v DS so tudi izrazili začudenje, da sta Bandelj in Pavšič na sejo povabilo ligaša Danila Slokarja. Kaj menite o tem?

S Slokarjem nimam nič skupnega, njegova politična in druga stališča so v popolnem nasprotju z mojimi, je pa deželni svetnik.

Soglašate s političnimi izhodišči seje manjšinskega predstavništva?

Po parlamentarnih in deželnih volitvah imamo na državni in deželni ravni Slovenci druge in drugačne sogovornike, od katerih moramo terjati to, kar nam pritiče. Čaka nas veliko dela, mi pa se ubadamo s predstavništvom, namesto da bi se resno zamislili o vzrokih volilnega poraza.

To pa ni Slokarjeva stvar in tudi ne manjšinskega predstavništva ...

Seveda ne. To je stvar DS, njene slovenske komponente, celotne leve sredine in seveda tudi mene. Čez manj kot eno leto bodo evropske, pri nas pa marsikje v dvojezičnih občinah tudi upravne volitve, na katerih si ne moremo privoščiti poraza.

Sandor Tence, Primorski dnevnik / SVSD


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo