Za Slovence nič kaj spodbudno


Avtor: U.S. Datum: 1848 dni nazaj.


V senatu dva zakonska predloga, ki neposredno zanimata tudi slovensko manjšino

Senat v tem času obravnava dva zakonska predloga, ki od blizu zanimata tudi slovensko manjšino oziroma njeno parlamentarno predstavništvo. Zakonski osnutek številka 214 se zavzema za zmanjšanje števila parlamentarcev (od sedanjih 630 poslancev na 400, senatorjev bi bilo po novem 200 namesto 315), predlog številka 881 pa določa kriterije-pravila za oblikovanje senatnih in poslanskih okrožij. Gre na papirju za tehnični pravilnik, na osnovi katerega bodo pristojni (parlament ali najverjetneje notranje ministrstvo) zarisali nova volilna okrožja po posameznih deželah.

Dvorana senata v Rimu. Foto: Primorski dnevnik

Medtem ko je postopek za krčenje števila senatorjev in poslancev časovno, proceduralno in politično zelo zapleten (gre za ustavni zakon), bo zakon o volilnih okrožjih parlament najbrž sprejel v roku par mesecev. Tako predlog o zmanjšanju števila parlamentarcev kot zakon o volilnih okrajih se neposredno ali posredno sklicujeta na zaščitni zakon za slovensko manjšino, torej na t.i. olajšano izvolitev senatorja in poslanca iz vrst slovenske manjšine. Sklicevanje je zelo splošno in ohlapno, kot je ohlapno in neobvezujoče omenjeno določilo zaščitnega zakona. Torej nič novega in za Slovence spodbudnega.

Sandor Tence,

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo