Za trijezično šolstvo v Kanalski dolini


Avtor: U.S. Datum: 2506 dni nazaj.


Za večjezično izobraževanje sta se poleg organizacij Slovencev in Nemcev zavzeli tudi občini Trbiž in Naborjet-Ovčja vas. Skupno resolucijo so pripravili Združenje don Mario Cernet, Slovensko kulturno središče Planika, Združenje don Eugenio Blanchini, Kanaltaler Kulturverein (zveza nemško govorečih Kanalčanov) in upravi občin Naborjet-Ovčja vas ter Trbiž. V Beneški palači v Naborjetu so jo uradno podpisali predstavniki manjšinskih kulturnih društev Anna Wedam, Rudi Bartaloth, Giorgio Banchig, Alfredo Sandrini in krajevna župana Boris Preschern in Renato Carlantoni.

Podpisniki pozivajo pristojne oblasti naj čim prej sprejmejo zahtevo po večjezičnem izobraževanju v Kanalski dolini in drugod na Videmskem, kjer se želijo šolati tudi v slovenščini. V dokumentu med drugim poudarjajo pomen materinščine pri oblikovanju osebnosti in identitete posameznika ter nujnost vključitve krajevnih jezikov in kultur v šolske načrte. Dejansko zahtevajo trijezično izobraževanje v občinah Trbiž in Naborjet-Ovčja vas, kjer naj se posamezni jeziki uporabljajo krožno in z istim številom ur; drugod na Videmskem, kjer živi slovenska manjšina ali kjer si želijo tako obliko pouka, pa naj uvedejo dvojezično izobraževanje po zgledu špetrske šole. Podpisniki tudi opozarjajo, da morajo biti vsekakor didaktični modeli v skladu z željami krajevnih skupnosti in s specifičnostmi ozemlja.

Primorski dnevnik / Novi Matajur

Podpisniki resolucije o trijezičnem šolstvu v Kanalski dolini.

Podpisniki resolucije o trijezičnem šolstvu v Kanalski dolini. Foto: PD / NM


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo