Začeli so se Dnevi slovenske kulture v hrvaški Istri


Avtor: U.S. Datum: 2370 dni nazaj.


S prireditvijo ob 10. obletnici Slovenskega kulturnega društva Lipa iz Buzeta, so se začeli že tradicionalni Dnevi slovenske kulture v hrvaški Istri. V prihodnjih dneh se bodo v krajih, kjer delujejo slovenska društva, zvrstile številne prireditve, s katerimi želijo slovensko kulturo približati tudi večinskemu narodu.

Slovensko kulturno društvo Lipa iz Buzeta je v desetih letih postavilo kar nekaj pomembnih mejnikov. Med temi je tudi uvedba pouka slovenskega jezika kot izbirnega predmeta v osnovni šoli. Predsednik Boris Grželj napoveduje: "V načrtu imamo tudi uvedbo pouka slovenskega jezika v srednji šoli v Buzetu. Potrebe po tem so, saj skupina naših učencev opravlja obvezno prakso v Kopru. Vse več dijakov se odloča za nadaljevanje študija na fakultetah v Kopru in Ljubljani. Zato bo to naš naslednji cilj."

Brez posluha lokalnih oblasti bi težko dosegli, kar so. Za deseto obletnico je SKD Lipa prejelo priznanje mesta Buzet. Predstavnica občine Ana Pernić se je društvu zahvaliti za vse prireditve, s katerimi bogatijo kulturno ponudbo na območju Buzeta: "Še prav posebej smo ponosni na to, da smo ena prvih šol na Hrvaškem, ki ponuja pouk slovenskega jezika kot izbirni predmet. Vse zahvaljujoč pobudi Slovenskega kulturnega društva Lipa. Zahvaljujoč članicam in članom društva smo vzpostavili zelo dobro sodelovanje z veleposlanico Republike Slovenije na Hrvaškem. Glede na to, da živimo v obmejnem območju, negujemo izvrstne odnose z našimi prijatelji Slovenci. Tudi to v veliki meri zahvaljujoč članicam in članom društva."

Praznovanje desete obletnice društva, ki še posebej skrbno neguje čezmejno sodelovanje, je bila tudi prva v nizu prireditev ob letošnjih, zdaj že tradicionalnih Dnevih slovenske kulture v hrvaški Istri. V programu so se med drugimi predstavile učenke pouka slovenskega jezika s kulturo in dopolnilnega pouka slovenščine, iz Slovenije so v goste prišli Hrušiški fantje. Dnevi slovenske kulture bogatijo kulturno raznolikost Istre, meni namestnik veleposlanice RS na Hrvaškem Marko Rakovec: "Veseli me, da so ta društva zelo aktivna. Še posebej pri poučevanju slovenskega jezika. Upamo, da bo tako tudi v prihodnje, da bodo društva še naprej tako dobro sodelovala. Zelo nas vesli čezmejno povezovanje, tudi gospodarsko. Zadovoljni smo, da se je rešilo vprašanje Cimosa. Veleposlanica se je nedavno srečala z županom Istrske županije, ki je povedal, da to omogoča nadaljnje skupno sodelovanje tudi na gospodarskem področju, ki bo uspešno za obe državi."

Prireditve ob deseti obletnici Slovenskega kulturnega društva Lipa iz Buzeta se je še s posebnim zadovoljstvom udeležil tudi Rudi Merljak z Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je bil eden pobudnikov ustanovitve društva. O pomenu Dnevov slovenske kulture v Istri pa je povedal: "Dnevi slovenske kulture v Istri so tako zelo pomembni, ker je Istra zgodovinsko tudi slovenska dežela. In tukaj Slovenci živijo od vselej. So konstitutivni element te prastare dežele in zato je ta prireditev, ki se je vedno znova razveselim, zelo pomembna."

Dnevi slovenske kulture so plod skupnega truda in povezanosti vseh šestih slovenskih kulturnih društev, ki delujejo na območju hrvaške Istre. Vsako leto obiskovalcem ponudijo nekaj več. Po Buzetu bodo na vrsti ostali kraji. V Pulju bodo v četrtek, 19. 10. 2017, odprli razstavo slik Julijane Kocanović Grubić, v soboto, 21.10. 2017 pa so v goste povabili žensko vokalno skupino Mezzo iz Novega mesta in vokalno skupino Društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada. V Poreču vabijo v petek, 20. 10. 2017, na koncert Ženske vokalne skupine Vitra iz Ribnice. Slovenci v Umagu so tokrat pripravili dva dogodka – v soboto, 21. 10. 2017, bodo najprej odprli razstavo fotografij Andraža Sereša, zatem pa si bodo obiskovalci lahko ogledali še komedijo "Češpe na figi" Marjana Tomšiča, v izvedbi gledališke skupine KD Brce iz Gabrovice pri Komnu. V Labinu so se tokrat odločili za monodramo "Ničesar ne obžalujem" Vinka Möderndorferja, obenem pa bodo, v torek, 24. 10. 2017, na ogled postavili dela, ki so nastala v kreativnih delavnicah slovenskega društva Istra iz Pulja. Že tradicionalni dnevi slovenske kulture v Istri se bodo sklenili v Lovranu, v soboto, 28. 10. 2017, z nastopom Folklornega društva Lukovica in zaključnim skupnim druženjem.

Barbara Kampos

Foto: Davor Lonzarić


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo