Začenja se osrednji del 25. blejskega etno festivala Okarina


Avtor: U.S. Datum: 3052 dni nazaj.


Bled, 29. julija - Z nastopom južnoafriške skupine Abavuki se drevi ob 20.30 uri na Bledu začenja udarni del 25. Okarina festivala. Na jubilejnem festivalu etno glasbe, ki se je v minulih tednih že poskrbel za dva koncertna večera, se bodo od danes pa do 9. avgusta koncerti glasbe sveta vrstili vsak večer.

Bled, promenada. Prizorisce 25. etno festivala Okarina.

Bled, promenada.
Prizorisce 25. etno festivala Okarina.

Okarina festival se je letos z nastopi Smaal Tokka, Nece Falk in skupine Kontrabant 17. julija vključil v Blejske dneve. Minuli petek je sledil še plesni večer z zasedbo glasbenikov iz Brazilije, Kube, Peruja in Kolumbije Mercadonegro. Drevi pa se začenja osrednji, udarni del festivala, ki je ob letošnjem jubileju posebej programsko bogat.

Festival v organizaciji Zavoda za kulturo Bled in pod programsko taktiko Lea Ličofa bo ponudil še 16 koncertov. Drevi bo v Festivalni dvorani, kamor se bo koncert s promenade preselil zaradi dežja, nastopila atraktivna južnoafriška skupina Abavuki, ki spleta tradicionalne afriške ritme in melodije v sodobno obliko.

Festivalsko dogajanje se bo nato za naslednje tri koncertne večere preselilo na Blejski grad, v primeru dežja pa bodo ostali v Festivalni dvorani. Nastopili bodo priznani poljski brenkalni kvintet Volosi, ki izhaja iz karpatske tradicije, in švicarski harmonikar Nando.

Zadnji julijski večer bodo na Bledu z večglasnim ljudskim petjem popestrili sardinski pevci tradicionalne glasbe Tenores di Bitti Mialinu Pira. Temu bodo sledile tradicionalne irske melodije pomešane z ameriškim folkom, zahodnjaškim swingom in jazzom dua Frankie Lane in Paul Kelly.

Prvi avgustovski dan bosta na Blejskem gradu nastopila vietnamski Duo lotus, ki predstavljata tradicionalno glasbo in instrumente, ter glasbenik Big Daddy Wilson iz ZDA, ki črpa iz bogate zakladnice zvrsti, od bluesa, folka, soula in gospela.

V nedeljo, 2. avgusta, se festivalsko dogajanje znova seli na veliki oder na blejski promenadi. Nastopila bo hrvaška pevka Josipa Lisac s svojim posebnim vokalom, interpretacijami in nekonvencionalnim slogom.

V festivalsko dogajanje se bo letos vključila tudi Godba Gorje, ki kot amaterski glasbeni kolektiv združuje približno 40 aktivnih članov. Skladno s svojo etno tradicijo večinoma izvaja repertoar, sestavljen iz slovenskih narodnih skladb, Avsenikovih valčkov in polk ter viž Lojzeta Slaka.

V torek, 4. avgusta, bo nastopila irska izvajalka tradicionalne glasbe Cara Dillon. Prevlado vokalistk v drugem delu letošnje Okarine bo nadaljevala španska pevka in skladateljica Carmen Paris, za njo pa 6. avgusta še zasedba Simangavole, ki izvaja tradicionalne močne ritme maloya, značilne za glasbo sužnjev z otoka Reunion.

Ob zasedbi Calima iz Katalonije bodo poslušalci začutili flamenko, barvito rumbo in ciganske ritme v latino-flamenko odtenkih. Zadnji konec tedna jubilejne Okarine bosta nastopili še izraelska pevka z etiopskimi koreninami Ester Rada ter obetavna mlada portugalska umetnica Gisela Joao.

vir: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo