Zajamčeno zastopstvo – Casellatijeva pokazala razumevanje


Avtor: U.S. Datum: 1824 dni nazaj.


Predsednika SKGZ in SSO pri predsednici italijanskega senata

Senatorka Tatjana Rojc, predsednika SKGZ Rudi Pavšič in SSO Walter Bandelj so včeraj, 28. februarja 2019, v Palači Madama v Rimu pri predsednici senata Marii Elisabetti Alberti Casellati lobirali za zajamčeno zastopstvo Slovencev v italijanskem parlamentu. Izvolitev še dodatno otežuje parlamentarni postopek o zmanjšanju števila senatorjev in poslancev, za kar si prizadeva zdajšnja vladna garnitura. Casellatijevo so opozorili, da to lahko dokončno onemogoči že zdaj težavno izvolitev slovenskega predstavnika v najvišjih izvoljenih telesih.

Z leve Walter Bandelj, Tatjana Rojc, senator Gianclaudio Bressa in Rudi Pavšič v dvorani Nassirya v italijanskem senatu (AW)

Četrturni pogovor v palači Madama je bil sproščen, a ni mogel obroditi konkretnih rezultatov. Casellatijeva, ki je po predsedniku Sergiu Mattarelli najvišji predstavnik italijanskih institucij, politično pa izhaja iz vrst Berlusconijeve zmerne desnice, je pokazala razumevanje za zaskrbljenost njenih sogovornikov in je (poleg s položajem naše skupnosti v FJK in njene vloge) seznanjena s slabostmi ustavnega predloga ter tudi z ohlapnostjo določila, ki zakonodajalca obvezuje, da olajša izvolitev Slovenca, a zanjo ne jamči. Da bo na to opozarjala v mejah svojih pristojnosti, ki so resnici na ljubo zelo skromne, je pač vljudnostni stavek, ki ga nikomur ne odrečeš, politično bolj zanimiv je bil morda namig, da bi lahko ustavna sprememba, ki jo je senat že odobril v prvem branju, doživela v poslanski zbornici določene spremembe, kar bi pomenilo, da bi se celoten postopek zelo podaljšal.

Srečanju s Casellatijevo je v prestižni senatni dvorani Nassiyra sledila predstavitev trijezične publikacije »Mi, Slovenci v Italiji«, ki sta jo krovni organizaciji izdali v sodelovanju z raziskovalnim institutom Slori. Na srečanju, ki sta se ga udeležila tudi slovenski veleposlanik v Vatikanu Tomaž Kunstelj, slovensko veleposlaništvo v Rimu pa je zastopala pooblaščena ministrica Mojca Nemec van Gorp, je Bandlju, Pavšiču in Rojčevi »priskočil na pomoč« tudi vlagatelj amandmajev SSk senator Gianclaudio Bressa (mešana skupina).

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo