Zaključek pouka slovenščine s Tonetom Partljičem


Avtor: slovenci Datum: 2863 dni nazaj.


Banja Luka - Šolsko leto se je izteklo, v sredo, 8. junija, smo otrokom in mladostnikom podelili potrdila in pohvale za obiskovanje pouka. Med štiridesetimi osnovnošolci, ki so v Banjaluki in Slatini redno obiskovali pouk, sta bila tudi dva, ki bosta šele jeseni vstopila v prvi razred. Učenci so prejeli še pohvale in knjižne nagrade za bralno značko in za sodelovanje v projektu Knjižnica – vesolje zakladov.

Banjaluka 2016 zaključek pouka Partrljič 010

Gosta zaključne prireditve sta bila slovenski pisatelj Tone Partljič in direktorica Knjižnice Antona Tomaža Linharta Božena Kolman Finžgar. Tone Partljič je odličen pripovedovalec, zato sta bila oba večera, ki ju je preživel z nami, polna zanimivih zgodb in humorja. Vsako leto vidimo, da obiski ustvarjalcev puščajo sledi, in prepričano smo, da bo tako tudi letos. Otroci so uživali ob poslušanju, najbolj zabavno je bilo, ko so se mu pridružili pri gledaliških improvizacijah. Učenci so prejeli potrdila in pohvale, tisti, ki so pridno brali, so dobili tudi knjižne nagrade. Največ knjig je prebrala osmošolka Aleksandra Špehar, zato ji je Božena Kolman Finžgar podarila nagrado za sodelovanje v projektu Knjižnica – vesolje zakladov. Aleksandra Špehar, Ana Cucek in Nikša Perušič v tem šolskem letu niso niti enkrat manjkali pri pouku, zato so prejeli še posebne nagrade.

Banjaluka 2016 zaključek pouka Partrljič 052

Ob zaključku prireditve smo učence spodbudili, da bi tudi poleti brali, razdelili smo jim zloženke Poletavci – poletni bralci in jim zaželeli lepe počitnice.

V Banjaluki  pa se slovenščine učijo tudi srednješolci in odrasli v štirih skupinah, najstarejša učenka je stara 74 let. Vsaka skupina ima svojo dinamiko, svoje značilnosti. Ko se zberejo vsi učenci skupaj, jih je petdeset in pogled na toliko mladih in starejših, ki svoj prosti čas namenjajo učenju slovenskega jezika in spoznavanju slovenske kulture. Zaključek za srednješolce in odrasle je potekal dan kasneje, v četrtek, 9. junija. Prostor Društva narodnih manjšin je bil komaj dovolj velik za vse, ki so se udeležili zaključne prireditve.

Banjaluka 2016 zaključek pouka Partrljič 075

Tudi njih sta s svojo prisotnostjo počasstila oba gosta iz Slovenije. V imenu Društva Slovencev Triglav Banjaluka ju je pozdravila Marija Petković. Slovenski pisatelj Tone Partljič je pripravil zanimiv program, v katerega je vključil tudi kratek nastop učencev, Božena Kolman Finžgar iz Knjižnice Antona Tomaža Linharta iz Radovljice je razdelila priznanja za sodelovanje v projektu Knjižnica – vesolje zakladov. Sodelovanje z društvom Bralna značka in z radovljiško knjižnico je že tradicionalno, med odraslimi je veliko dobrih bralcev, osem jih je osvojilo bralno značko, šest pa priznanje Knjižnica – vesolje zakladov. Prejeli so knjižne nagrade in predpasnike. Božena Kolman Finžgar je učencem prinesla veliko knjig in revij, da jim tudi poleti ne bo zmanjkalo zanimivega branja. Veseli smo, da sta bila junijska večera polna zgodb Toneta Partljiča, ob njegovi živi pripovedi smo spoznali velikega slovenskega umetnika in doživeli lepoto slovenščine.

Banjaluka 2016 zaključek pouka Partrljič 099

Vir: Barbara Hanuš


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo