Zamejci ali odrinjenci?


Avtor: slovenci Datum: 2565 dni nazaj.


LJUBLJANA - Dogajanje letošnjega Slovenskega knjižnega sejma je potekalo v iskanju odgovora na vprašanje, kje so meje Slovenije. O problematiki skupnega slovenskega kulturnega prostora in o tem ali o enotnem prostoru sploh lahko še govorimo, so se pogovarjali Marij Maver, Ace Mermolja, Zdravko Duša, Lojze Wieser in moderator Mitja Tretjak.

sejem

Maver je v izhodišču pogovora uporabil prispodobo in izpostavil zadnjo predstavitev romana Marija Čuka z naslovom Molk koloradskih hroščev, na kateri je Boris Kobal med drugim dejal, da tega dela v Ljubljani ne bi razumeli. K temu je Maver še dodal, da je povprečen Slovenec, ki pride v Trst še vedno začuden, da v tem mestu živijo tudi Slovenci. »Na podlagi teh dveh primerov bi pod vprašaj postavil pojem skupnega slovenskega prostora, saj ta vsaj za matico deluje le kot floskula o kateri se govori, a jo nihče ne jemlje resno,« je med drugim dejal dolgoletni urednik Mladike.

Prispevek si lahko v celoti preberete na portalu Slovenci v sosednjih državah.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo