Zamejski Slovenci pri novem ministru


Avtor: U.S. Datum: 2027 dni nazaj.


Novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je v sredo v Ljubljani sprejel predstavnike krovnih organizacij avtohtonih slovenskih skupnosti v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem in Madžarskem. Česnik je napovedal, da se bo zavzemal za povišanje finančne podpore.

Foto: USZS

V ospredju spoznavanje

Srečanje je bilo namenjeno medsebojni seznanitvi ob nastopu mandata ministra, izpostavitvi ključnih aktualnih problematik po posameznih državah s strani predstavnikov krovnih organizacij in predstavitvi prioritet Urada v tekočem mandatu.

Sestanka z ministrom in državno sekretarko na Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Olgo Belec so se iz Avstrije udeležili poslujoči tajnik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Marko Oraže, predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm in predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik ter podpredsednik Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko Branko Lenart.

Na srečanju so ministru Česniku predstavili položaj Slovencev v Avstriji ter nekatere odprta vprašanja manjšinske skupnosti, med drugim tudi težave v zvezi s tednikom Novice. Na sestanku je prevladovalo pozitivno vzdušje in naravnanost k skupnim ciljem.

Tako minister kot državna sekretarka sta izpostavila naravnanost k dogovorom in skupnim rešitvam, ki bodo v prihodnje slovenskim skupnostim omogočile še tesnejše stike z matično državo. Česnik je obenem napovedal prizadevanja za povišanje finančne pomoči, ki jo Slovenija letno namenja Slovencem v sosednjih državah. Ta pomoč znaša trenutno 8,5 milijona evra, pri čemer je všteto tudi financiranje Slovencev po svetu.

slovenci.orf.at / SVSD


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo