Zasebna zapuščina dr. Julija Felaherja razstavljena v Arhivu RS


Avtor: U.S. Datum: 2512 dni nazaj.


Arhiv Republike Slovenije v letošnjem letu Mednarodni dan arhivov posveča temi zasebne zapuščine dr. Julija Felaherja (*1895 v Melvičah v Ziljski dolini – †1969 v Ljubljani) - sodnika, pravnika in neutrudljivega borca za pravice koroških Slovencev v Avstriji. Tej temi so priključili splošno predstavitev zasebnih fondov in zapuščin v Arhivu RS ter tematiko evidentiranja arhivskega gradiva o Slovencih in Sloveniji v tujini ter o gradivu zamejskih Slovencev.

Kot osrednji dogodek Mednarodnega dne arhivov bo odprtje gostujoče razstave Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika iz Raven na Koroškem z naslovom “DRAGI JULČI!” - Dr. Julij Felaher in njegova zapuščina v zbirkah Koroške osrednje knjižnice. Avtorici razstave sta Simona Šuler Pandev in Simona Vončina. Pri predstavitvi gradiva se na razstavi pridružuje tudi Arhiv RS z razstavljenimi originalnimi dokumenti iz fonda dr. Julija Felaherja. Razstava je bila v januarju 2017 prvič postavljena v knjižnici dr. Franca Sušnika iz Raven na Koroškem in se je zatem selila na gostovanje na avstrijsko Koroško.

V Arhivu Republike Slovenije bo odprta 8. junija 2017 ob 12. uri. O življenju in delu dr. Julija Felaherja bo predaval dr. Daniel Grafenauer iz Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani. O arhivski zapuščini dr. Felaherja ter na splošno o gradivu zasebnih zapuščin, ki se hranijo v Arhivu RS, bo spregovorila ga. Mojca Grabnar (Arhiv RS). O evidentiranju arhivskega gradiva v tujini v zadnjih nekaj letih (ob sodelovanju vseh slovenskih arhivov) bo imel predstavitev mag. Gašper Šmid (Arhiv RS).

Informacije o celotnem dogodku 'Mednarodni dan arhivov 2017' so dostopne tudi na spletu: https://urednik.sess.sigov.si/arhiv/si/medijsko_sredisce/novica/article/1217/5930/

Vabilo na Mednarodni dan arhivov 2017


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo