Zaupanje v Zadružno kraško banko raste


Avtor: U.S. Datum: 2700 dni nazaj.


Zadružna kraška banka na Opčinah s slovensko podobo in dvojezičnim poslovanjem v domačem prostoru velja za solidno in zaupanja vredno ustanovo. To potrjujejo tudi zadnji poslovni rezultati, večje število članov in vse bolj pogosti stiki čez mejo v Slovenijo. Pripravlja se tudi na prenovo zadružnega bančništva v Italiji.

Predsednik Adriano Kovačič in ravnatelj ZKB Sergio Carli.

Predsednik ZKB Adriano Kovačič in ravnatelj Sergio Carli. Foto: Damj@n / Primorski dnevnik

Dober milijon evrov čistega dobička, za tretjino več transakcijskih računov, za polovico manj slabih kreditov, so le nekateri pokazatelji poslovanja Zadružne kraške banke. Predsednik Adriano Kovačič je dodal: "V šestih mesecih leta 2016 smo znižali preko deset milijonov nerednih kreditov, kar je za našo banko izredno dosti. Imamo jih še. To pomeni, da so nekatera podjetja še vedno v težavah, ampak situacija gre na boljše."

Še vedno imajo delež v Primorski hranilnici, več skupnih projektov s sestrsko Zadružno banko Doberdob in Sovodnje. Morebitne združitve v prihodnje ne izključujejo. Imajo tudi dovoljenje za poslovanje čez mejo. Državljani Slovenije na Opčine prihajajo predvsem po kredite za nakup nepremičnin.

V stavbi s podobo čebelnjaka ohranjajo prepoznavno socialno vlogo, poudarja Kovačič: "Lani smo podelili preko 150.000 evrov prispevkov, in to v glavnem našim društvom, našim organizacijam, kulturi, športu, šolam…"

Sredi prihodnjega leta bo v Italiji začela veljati reforma, ki bo obstoječih 330 zadružnih bank združila v dve skupini, eno s sedežem v Rimu, drugo v Trentu. Članice bodo ohranile medsebojno solidarnost v primeru težav, stopnja avtonomije pa bo odvisna od uspešnosti. Openska banka je z amandmajem k zakonu uspela ohraniti tudi jezikovno posebnost.

Mirjam Muženič, RTV Slovenija


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo