Združenje Slovencev “Logarska dolina” obeležilo Dan državnosti Slovenije


Avtor: U.S. Datum: 1990 dni nazaj.


S sveto mašo, ki se je v cerkvi Sv. Karla Boromejskega v ponedeljek 18. junija prvič odvijala v slovenskem jeziku, ter nato s svečanim programom v Narodnem muzeju, je Združenje Slovencev "Logarska dolina" iz Pančeva obeležilo dan državnosti Republike Slovenije. Svečanosti je poleg članov Združenja prisostvovalo veliko someščanov iz Pančeva, ki so dejavno vključeni v njegovo delovanje.

Zanimivo je navesti, da je sveta maša, ki sta jo darovala župnik cerkve Sv. Cirila in Metoda v Beogradu Lojze Letonja in župnik cerkve Sv. Karla Boromejskega v Pančevu Robert Paščik, prvič v 300 letni zgodovini cerkve izvedena v slovenskem jeziku. Čeprav je v dolgi tradiciji delovanja katoliške cerkve v Pančevu delovalo nekaj slovenskih duhovnikov, ni nihče izmed njih izvajal maše v slovenskem jeziku, ker so se takrat maše darovale v latinskem jeziku. Ta datum se lahko zato z vso pravico navede kot zgodovinski, saj vsekakor odpira novo stran v življenju pančevskih katolikov, še posebej tistih s slovenskim poreklom.

Svečanega programa, ki je potekal v Narodnem muzeju, so se udeležili poleg članov Združenja tudi gosti iz Beograda. Ob tej priložnosti je vse prisotne pozdravil Saša Verbič, predsednik Nacionalnega sveta slovenske manjšine v Srbiji in predsednik Društva Slovencev "Sava" iz Beograda, ki je v svojem govoru poudaril pomen obeleževanja ne samo tega, temveč tudi ostalih praznikov, ki so za Slovence iz teh krajev velikega pomena. V okviru programa so gostom prikazali nekoliko promocijskih turističnih filmov o Sloveniji, Logarski dolini in Ptuju, kot tudi glasbeni video "Slovenija" poznanega slovenskega Ansambla bratov Avsenik in "Dan Ljubezni" pop skupine Pepel in kri, s katero so leta 1975 na Švedskem predstavljali tedanjo Jugoslavijo na Pesmi evrovizije.

Čeprav bo kmalu nastopil poletni premor, Združenje "Logarska dolina" ne bo v popolnosti prenehalo z delom. V začetku avgusta načrtuje organiziran obisk Slovenije, kot tudi udeležbo na manifestaciji Letni oder v Rušah, kjer bodo člani sodelovali v programu gastronomije in predstavili kuhinjo banatskega podnebja, kjer živijo Slovenci.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo