Princ išče svoje najljubše sadje, Zgodbice iz Slovenije (A Prince in Search for his Favourite Fruit, Stories from Slovenia)

Pravljica za predšolske otroke, avtorice Monike Kubelj, na simbolen način povezuje Slovence z matično domovino. Dogaja se v izmišljeni deželi Spruccia, poraščeni s smreko (v angleščini spruce). Tudi Slovenija je bogata s smrekovim gozdom, zato si lahko mislimo, da se odvija nekje sredi naše države.

Zgodbica je napisana v angleškem jeziku in govori o princu, ki v želji, da bi pomagal svojim vaščanom, odide v svet, da bi našel svoje najljubše sadje. Le-tega naj bi zasadil za obzidjem in ga ponudil v javno dobro vsem tam živečim. Na poti v širni svet naleti na različne ljudi in pisano sadje, ki ga poskuša in ugotavlja, katero bi bilo najbolj primerno. Vsem, ki jih sreča na poti, mora za to pokušino nekaj ponuditi v zameno. Enkrat kočijo, pa konja, nato vodo. Dlje ko potuje, bolj ugotavlja, kako pisan in raznolik je svet. In ko že popolnoma obupa, najde pri vračanju domov dolino polno jablan. Lastnik nasada mu z veseljem odtrga jabolko in ga ponudi ne da bi za to kaj zahteval. Princ, navdušen nad sadežem, ugotovi, da mu ne bi bilo treba po rešitev v širni svet, ampak samo v sosednjo dolino. A potem morda ne bi našel, kar je iskal.

Pravljica govori o iskanju, o raznolikosti sveta, o tem, da nas včasih odgovor čaka za vogalom, le ozreti se je treba. Slovenci, ki so odšli v svet, so prav tako iskali rešitev za boljšo prihodnost. Tu in tam pa se še vedno ozrejo nazaj proti izvorni domovini. Narejena je kot kombinacija pravljice in pobarvanke, zato lahko vsak otrok dodatno oblikuje knjižico po svoje. Objavljena je na svetovni spletni strani Amazon (ameriški, nemški in angleški verziji) zato, da je lahko dostopna vsem na vseh koncih sveta.

Avtorica Monika Kubelj je sicer dolgoletna novinarka in blogerka na www.luksuz.net.