Žmavc: Naši rojaki lahko pripomorejo h krepitvi regijskega sodelovanja


Avtor: slovenci Datum: 3062 dni nazaj.


Na Brdu pri Kranju poteka 20. Posvet slovenske diplomacije, ki je zbral vse vodje slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev Republike Slovenije v svetu. Tridnevni posvet  gosti minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, zbrane pa je danes nagovoril tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Posvet-Brdo1

V prvem panelu z naslovom  »Aktualne zadeve s področja kulture, izobraževanja in odnosov s Slovenci v zamejstvu in po svetu« je minister Gorazd Žmavc skupaj z ministrico za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Majo Makovec Brenčič med drugim odprl  teme, kot so mednarodno sodelovanje v izobraževanju in znanosti, kroženje možganov, lektorati slovenskega jezika, Slovenci v zamejstvu in po svetu, znanost in uspešni Slovenci v svetu, predstavitev mednarodnih aktivnosti resorjev …

Kot je poudaril minister Žmavc, se Na Uradu Vlade RS  za Slovence v zamejstvu in po svetu zavedajo pomena vključenosti in sodelovanja med zunanjo politiko in politiko Republike Slovenije do slovenske skupnosti zunaj Slovenije oziroma med našim uradom in generalnimi konzulati ter veleposlaništvi.  »V tej luči moram  poudariti, da je naše sodelovanje z Ministrstvom RS za zunanje zadeve odlično,« je dejal minister in se  generalnim konzulatom in veleposlaništvom zahvalil  za sodelovanje pri izvedbi številnih projektov Urada in njegovih obiskov skozi vse leto.

Žmavc: Na področju »kroženja možganov« nas čaka še veliko dela

Glede dejavnosti na področju mladih, znanosti in izobraževanja je poudaril, da z Ministrstvom RS za izobraževanje, znanost in šport že sedaj zelo dobro sodelujejo, seveda pa jih predvsem na področju »kroženja možganov« čaka še kar nekaj dela.  »Z ministrstvom in univerzami bomo tako morali narediti veliko v smeri zmanjševanja administrativnih preprek pri vključevanju vrhunskih slovenskih strokovnjakov, ki delujejo v tujini, v sistem naših univerz.« Med zelo konkretne projekte na tem področju sodi na primer organizacija konference SLOVENSKI MOŽGANI krožijo prek meja, ki jo je Urad 17. novembra lani organizirali na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, 24. februarja bo potekala v Mariboru, pozneje pa tudi na eni od univerz na Primorskem.

»Na področju kulture in medijev z veseljem ugotavljam, da se je zelo okrepilo naše sodelovanje z Arhivom RS, predvsem imam v mislih projekt dopolnjevanja, evidentiranja in digitalizacije arhivov ter izobraževanja izseljenskih arhivistov na terenu - v samih arhivih društev,« je dejal minister ter  med večjimi kulturnimi projekti spomnil na vsakoletni Uradov dogodek  Dobrodošli doma, ki bo letos potekal v Ljubljani, in sicer predvidoma skozi tri večere med 30. junijem. In 2. julijem.

Urad si želi močnejše navzočnosti medijev pri svojih tematikah

Minister Žmavc se je medijem, tako doma kot v zamejstvu in izseljenstvu, zahvalil za korektno poročanje in dodal, da si na Uradu želijo še močnejše navzočnosti svojih tematik v slovenski javnosti oziroma v medijih. Urad v letu 2016 načrtuje izvedbo novega seminarja za izseljenske novinarje, tokrat s poudarkom na delu s spletnimi stranmi in družabnimi omrežji.

»Povezovanje regij je prihodnost Evrope in naši rojaki v zamejstvu, ki so že vključeni v mreže ter v kulturne in znanstveno-gospodarske institucije, lahko znatno pripomorejo h krepitvi regijskega sodelovanja in razvoja. In to je naša naloga za prihodnost,« je poudaril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Slovenija v novem letu do boljših odnosov s Hrvaško

Ena osrednjih tem letošnjega posveta slovenske diplomacije so odnosi med Slovenijo in Hrvaško. Kot je poudaril predsednik republike Borut Pahor, so zaradi povečanih varnostnih tveganj dobri sosedski sedaj še toliko bolj pomembni. Boljše odnose si po oblikovanju nove hrvaške vlade želi tudi Karl Erjavec. »Imamo neka odprta vprašanja, ki bi jih lahko skozi političen dialog ustrezno reševali,« je dejal.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Sebastijan Magdič

Posvet-Brdo2


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo