Znameniti Slovenci iz Beograda v Ljubljani


Avtor: slovenci Datum: 3050 dni nazaj.


Na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu v Ljubljani je od 10.2. do 15.3.2016 na ogled razstava »Znameniti Slovenci v Beogradu«, ki jo je pripravilo Društvo Slovencev v Beogradu – Društvo Sava.

WP_20160210_11_14_46_Pro[1]

V okviru Društva Slovencev v Beogradu – Društva Sava se je leta 2013 porodila ideja o zasnovi in izvedbi razstave, ki bi predstavila in izpostavila posameznike slovenskega rodu, ki so tako ali drugače s svojim delom in ustvarjanjem pustili sledove v starejši in novejši zgodovini Beograda. Osnovno vodilo pri tem je bilo iz pozabe priklicati osebe, ki so na nek način še vedno prisotne v spominu slovenskih izseljencev v Srbiji in jih s svojim delom spominjajo na pomen lastnih narodnih korenin ter so hkrati zelo pomembni tudi za srbsko zgodovino, sedanjost in prihodnost, saj so za seboj pustili trajne in neizbrisljive sledi.
Izbor posameznikov, ki smo jih predstavili v okviru razstave Znameniti Slovenci v Beogradu, je bil eklektičen – to pomeni, da smo „znamenite Slovence“ izbrali na podlagi različnih kriterijev in tako naenkrat predstavili zelo različne načine vpletanja v beograjsko življenje. Od Ulircha II. Celjskega, ki je branil Beograd in bil v tesnem sorodstvu s tedanjim srbskim vladarjem, do Jožefa Plečnika, ki je v Beogradu projektiral eno svojih najlepših cerkva, čeprav sam Beograda ni nikoli obiskal. Od Edvadra Rusjana, ki je v Beogradu zadnjič poletel s svojim letalom, do Vladislava Ribnikarja, ustanovitelja Politike, ki še danes velja za enega najbolj pomembnih srbskih dnevnih časopisov. S takim izborom smo namenoma hoteli prikazati različne tipe vezi in večslojno prepletenost človeškega življenja, dela in ustvarjanja ter geografsko razpršenost njihovega bivanja.

Razstavo si lahko ogledate na Erjavčevi 15 v Ljubljani vsak delovni dan med 9.00-15.00


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo