Znameniti Slovenci iz Beograda v Mariboru


Avtor: slovenci Datum: 2998 dni nazaj.


V Mariborski univerzitetni knjižnici bodo v četrtek, 17. decembra 2015, ob 17h odprli razstavo »Znameniti Slovenci v Beogradu«, ki jo je Društvo Slovencev v Beogradu – Društvo Sava pripravilo skupaj z Univerzitetno knjižnico v Mariboru.
Razstavo bo v imenu ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca in v imenu Urada vlade Republike Slovenije odprl gospod Marjan Cukrov, višji svetovalec v kabinetu ministra.

Od ideje do izvedbe
V okviru Društva Slovencev v Beogradu – Društva Sava se je leta 2013 porodila ideja o zasnovi in izvedbi razstave, ki bi predstavila in izpostavila posameznike slovenskega rodu, ki so tako ali drugače s svojim delom in ustvarjanjem pustili sledove v starejši in novejši zgodovini Beograda. Osnovno vodilo pri tem je bilo iz pozabe priklicati osebe, ki so na nek način še vedno prisotne v spominu slovenskih izseljencev v Srbiji in jih s svojim delom spominjajo na pomen lastnih narodnih korenin ter so hkrati zelo pomembni tudi za srbsko zgodovino, sedanjost in prihodnost, saj so za seboj pustili trajne in neizbrisljive sledi.
Izbor posameznikov, ki smo jih predstavili v okviru razstave Znameniti Slovenci v Beogradu, je bil eklektičen – to pomeni, da smo „znamenite Slovence“ izbrali na podlagi različnih kriterijev in tako naenkrat predstavili zelo različne načine vpletanja v beograjsko življenje. Od Ulircha II. Celjskega, ki je branil Beograd in bil v tesnem sorodstvu s tedanjim srbskim vladarjem, do Jožefa Plečnika, ki je v Beogradu projektiral eno svojih najlepših cerkva, čeprav sam Beograda ni nikoli obiskal. Od Edvadra Rusjana, ki je v Beogradu zadnjič poletel s svojim letalom, do Vladislava Ribnikarja, ustanovitelja Politike, ki še danes velja za enega najbolj pomembnih srbskih dnevnih časopisov. S takim izborom smo namenoma hoteli prikazati različne tipe vezi in večslojno prepletenost človeškega življenja, dela in ustvarjanja ter geografsko razpršenost njihovega bivanja.

Znameniti slovenci v beogradu-UlrichII. Celjski Znameniti slovenci v beogradu-Rusjan Edvard  Znameniti slovenci v beogradu-Mihovil Logar Znameniti slovenci v beogradu-Vladislav Riblikar

Ulrich II. Celjski                           Edvard Rusjan                              Mihovil Logar                                 Vladislav Ribnikar

V prihodnosti nadaljevanje projekta
Razstava iz leta 2014 je prvi del obsežnega in večletnega projekta, ki raziskuje kulturno in znanstveno dediščino posameznikov slovenskega rodu v Beogradu, saj v prihodnosti načrtujemo tudi nadaljevanje razstave Znameniti Slovenci II in Znameniti Slovenci III. Pomen tega projekta pa je prepoznal tudi Nacionalni svet slovenske narodne manjšine v Srbiji, ki je leta 2015 podprl nadaljevanje raziskovalnega projekta in financiral drugi del omenjene razstave.
V veliko čast nam je, da bo razstava Znameniti Slovenci v Beogradu predstavljena tudi v Mariborski univerzitetni knjižnici, saj bo delo članov našega društva predstavljeno širšemu občinstvu, in to v okviru tako pomembne kulturne institucije, kot je mariborska univerzitetna knjižnica, ki tudi sama skrbi za ohranjanje kolektivnega in intimnega spomina ter spodbuja prepletanje preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.
Barbara Navala, Društvo Slovencev v Beogradu – Društvo Sava

Navodilni sliki Bojan Stupica

Foto. arhiv društva


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo