Znanstvenica v New Yorku: To je glavna razlika med Slovenijo in ZDA


Avtor: U.S. Datum: 2150 dni nazaj.


Polona Šafarič Tepeš je študentka doktorskega študija biomedicine in raziskovalka, v New Yorku na vodilnem inštitutu na področju molekularne biologije in genetike raziskuje genetiko pljučnega raka. Tam študira in dela zadnji dve leti. Cold Spring Harbour Laboratory je njen novi dom, pravi.

Polona Šafarič Tepeš

Polona Šafarič Tepeš. Foto: Planet TV / SiolNET

"Na tem inštitutu so odkrivali znanstveniki, ki so dobili pozneje Nobelovo nagrado, takih je kar osem, Med drugim Carol Greider, pa James Watson, ki je skupaj s Francisom Crickom odkril molekulo DNK. Watson je še vedno živ in hodimo tja na njegova predavanja, sicer je že malo betežen in se malo izgubi, da ga je treba preusmeriti nazaj," je dejala Polona.

Zaveda se, da ima neverjetno priložnost posrkati znanje od najboljših. Zato je na ljubljanski univerzi zaprla vrata in odšla v svet (...)

"Razlika med Slovenijo in ZDA je to, da imamo tu kulturo onemogočanja rasti znanosti, tam je pa kultura omogočanja. To je ta glavna razlika, ki te žene, da bi šel ven. Tukaj je zelo težko dobiti prostor in ko si ga že izboriš, si žrtev starih idej," je dejala.

Več lahko preberete na strani SiolNET.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo