Zoran Predin v Zagrebu


Avtor: slovenci Datum: 2787 dni nazaj.


Zagreb - Znani slovenski glasbenik Zoran Predin in eden najboljših hrvaških pianistov Matija Dedić sta v torek v Zagrebu predstavila nov skupni album Tragovi u sjeti 2. Album vključuje 12 priredb skladb, ki izvirajo iz različnih obdobij in glasbenih zvrsti, od rocka preko šansonov do kabareta.

Ptuj, knjiznica Milana Potrca. Z Velikim pesniskim branjem uradna otvoritev Dnevov poezije in vina. Pevec Zoran Predin. Foto: Tamino Petelinsek/STA

Foto: Tamino Petelinsek/STA

"Na novem albumu sva bila malo bolj pogumna. Nanj sva uvrstila različne pesmi, kar je pripeljalo do še večjega izziva, kako na koncu vse prenesti na temeljno raven klavirja in vokala," je povedal Predin ob torkovi predstavitvi v zagrebškem lokalu in trgovini založniške hiše Croatia Records Nova ploča.

Predin je poudaril, da sta se za novo nadaljevanje albuma Tragovi u sjeti odločila tudi zaradi številnih pozitivnih odzivov na prvi album s priredbami, ki je bil objavljen leta 2011 pri hrvaški založbi Aquarius Records.

Na novi zgoščenki Tragovi u sjeti 2 prav tako prevladuje intimno vzdušje, ki je primerljivo z delom znanega kanadskega avtorja Leonarda Cohena. Skozi celotni album je slišati tudi ženske spremljevalne vokale.

"Ko odstranimo aranžmaje in modo nekega časa ter oglaševanje, ostaja pesem, takšna kot je bila, kot je nastala. Pokazalo se je, da je pesem najpomembnejša in se ji tudi klanjamo," je povedal Predin.

"Z globokim spoštovanjem do avtorjev, nikoli v življenju si nisem mislil, da bom te pesmi moral igrati," je povedal Dedić, ki se je odzval na Predinov poziv in posnel tudi nov album s priredbami avtorjev, kot so nekdanja pevka narodnih pesmi in sevdalinki Silvana Armenulić ali rokerji Buldožer, Bajaga, Idoli in Damir Urban. Novo glasbeno podobo so dobili tudi nekateri šansoni in folk pesmi.

Kot je dodal Dedić, je imel popolno ustvarjalno svobodo. Nekatere pesmi, ki sta jih pripravila s Predinom, igra tudi na svojih samostojnih koncertih. Pričakuje, da bosta posnela vsaj deset albumov Tragovi u sjeti.

Predin je napovedal, da izidu albuma sledi vrsta koncertov po regiji in Evropi. Album je sicer tudi prva Predinova plošča, izdana pod okriljem Croatia Records. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo