Vinarstvo, tradicija in briška krajina v filmu

Informacije o dogodku


Datum: 12. 5. 2016

Lokacija: Gorica, Hiša filma

Cena: 4€

Kontakt: info@kinoatelje.it

Kinoatelje in goriška Hiša filma ta četrtek ob 20.30 vabita na filmski večer posvečen vinorodni regiji razdeljeni med dvema državama, prizorišču zgodbe o neverjetnih ljudeh in njihovi ljubezni do sonca in zemlje, ki rojevata vino še iz časov rimskega imperija in ki sta preživeli tudi hude čase obeh svetovnih vojn. Projekciji bo sledilo druženje s filmarji in vinarji ob degustaciji vrhunskih vin nekaterih izmed nastopajočih vinarjev v obeh filmih.

Čezmejni goriški prostor je več kot primerna priložnost za projekcijo filmskih portretov svetovno poznanega vinarstva dveh vinorodnih krajin italijanskih in Goriških Brd. Večer se bo pričel s projekcijo kratkometražnega filma Rivocà (Barnabil produzioni, 2015) italijanskih avtorjev Leonarda Modonutte in Luce Chinaglie, ki govori o posebni vezi med zemljo in prebivalci italijanskih Brd in Furlanije. Film z angleškimi podnapisi, dodatno oplemenitijo tudi glas pripovedovalca Omera Antonuttija in pričevanja v furlanskem jeziku.

Nadaljevali bodo s portretom briških vinarjev Terra Magica (2015), prezgodaj preminulega talentiranega slovenskega fotografa in režiserja Jureta Breceljnika, avtorja večkrat nagrajenih kratkih in dokumentarnih filmov, ki jih je od leta 2009 ustvarjal pod okriljem svoje produkcijske hiše Film IT. Projekcija Brecljeve filmske pripovedi o eni pokrajini v dveh državah, bo premierno prikazana v italijanskem prostoru in zato opremljena z italijanskimi podnapisi.

Vinsko zgodbo čezmejnega ozemlja bodo s svojo prisotnostjo in vini začinili vrhunski vinarji Joško Gravner, Stanko Radikon, Robert Princic, Aleš Kristančič, Matjaž Četrtič, Radko in Mitja Pulec, Salko in Marjan Simčič, Edi in Aleks Simčič, Stojan Ščurek, Primož Lavrenčič ter Vida, Rudolf in Marko Skočaj.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More