Slovenska podjetnost kroži preko meja


Avtor: U.S. Datum: 2520 dni nazaj.


V Vili Vipolže v Goriških Brdih je zadnji majski dan potekala 9. poslovna konferenca Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu s pomenljivim naslovom "Slovenska podjetnost kroži preko meja" - Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva.

Kot je povedal organizator in moderator konference dr. Zvone Žigon, gre za posvet s slovenskimi podjetniki in poslovnimi ustanovami pretežno iz Italije, pa tudi iz Nemčije, s Hrvaške, z avstrijske Koroške, Madžarske, iz Luksemburga, Kanade in še nekaterih držav, katerega glavni namen je povezovanje poslovnežev in podjetij ter lažje stopanje na tuje trge. "Novo stkane poslovne vezi naj bi prinesle tudi nove posle," je med drugim poudaril dr. Žigon.

Po mnenju Franca Mužiča, župana občine Brda, gostiteljice, smo Slovenci sicer delovni, dovzetni, celo trmasti, manjka pa nam gospodarske prodornosti. Mužič je prepričan, da je posel nujno zapeljati prek meja in ustvariti pogoje za poslovanje v širši regiji.

Nanje se je v pozdravnem nagovoru navezal tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki je dejal: "Perspektiva Evrope je perspektiva regij." Poudaril je, da je 9. Poslovna konferenca po številu udeležencev rekordna, saj je zbrala podjetnike iz 12 držav, kar je po ministrovih besedah dokaz, da se slovenska podjetniška mreža seli tudi izven meja Slovenije, skozi gospodarsko samostojnost pa se krepi tudi narodna zavest.

Vila Vipolže

Vila Vipolže

Da povezovanje ni pomembno samo za slovenska podjetja, temveč je tudi impulz, kaj vse je treba storiti za izboljšanje poslovnega okolja v Sloveniji, je poudarila Eva Štraus Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu RS za razvoj in tehnologijo, o pomenu malih podjetij in obrtnikov kot kooperantov in podizvajalcev za gospodarsko rast pa je med drugim spregovoril Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.  "Ponosen sem na slovensko manjšino na Reki, zelo je aktivna," je dejal Vidoje Šujić, predsednik županijske gospodarske zbornice na Reki, ki se v svojem govoru seveda ni izognil nogometni pravljici reških nogometašev, za katero je zaslužen tudi slovenski selektor Matjaž Kek.

V nadaljevanju konference so se predstavile slovenske gospodarske ustanove izven Republike Slovenije, iz sosednjih držav in iz regije. Med drugim smo slišali nekaj zanimivih poslovnih zgodb, na primer Blaža Smrekarja, predstavnika mlajše ekonomske migracije v Nemčijo, povezane v Poslovni klub ICS v Münchnu, Simona Pribca iz Kanadsko-slovenske gospodarske zbornice v Torontu, med domačimi poslovneži pa smo z zanimanjem prisluhnili Marinu Furlanu, ki je predstavil uspešno poslovno zgodbo podjetja Intra Lighting.

Intervjuje s posameznimi govorci in širšo reportažo s poslovne konference v Vili Vipolže spremljajte v naslednjih dneh na portalu Slovenci.si.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo