Pričakujejo Slovence z vseh celin


Avtor: U.S. Datum: 2488 dni nazaj.


Prihodnji petek, 7.7.2017, se bo v Dvorcu Rakičan začelo srečanje Slovencev z vsega sveta, ki ga organizirata Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Mestna občina Murska Sobota.

Aleksander Jevšek, Andrejka Majhen in Robert Celec

Aleksander Jevšek, Andrejka Majhen in Robert Celec. Foto: pomurje.si

Po besedah soboškega župana Aleksandra Jevška si želijo, da bi se gosti kasneje še vrnili v Pomurje kot turisti. Mestna občina pa je, kot pravi, vedno pripravljena sodelovati pri organizaciji večjih prireditev. Jevšek dodaja, da je pred nedavnim v času Bogatajevih dnevov zaščite in reševanja mesto obiskalo 10 tisoč ljudi, kar se je poznalo tudi pri prometu gostinskih in trgovskih lokalov v mestu. Andrejka Majhen z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu poudarja, da izven slovenskih meja živi še vsaj 500 tisoč Slovencev, letošnje srečanje Dobrodošli doma, to poteka vsako leto v drugem slovenskem kraju, pa bo že sedmo po vrsti. Kot pravi, so svoj prihod že napovedali obiskovalci z vseh celin, kjer živijo Slovenski izseljenci. Pričakujejo 310 nastopajočih, med katerimi bo najmlajši petletni deček iz Kanade. Slovenci iz drugih držav na tovrstna srečanja velikokrat pridejo skupaj s kolegi drugih narodnosti. Skupina mladih Slovencev iz Argentine se je tako že odločila, da bo taborila pred rakičanskim gradom. Kot še pove, je težko napovedati, koliko ljudi se bo udeležilo srečanja, da pa na podlagi preteklih srečanj pričakujejo od 2000 do 4000 obiskovalcev. Dogodek bo trajal tri dni, zaključil pa se bo z ekumenskim bogoslužjem v stolnici sv. Nikolaja v Murski Soboti. Direktor raziskovalno-izobraževalnega središča Dvorec Rakičan Robert Celec meni, da je pomembno Slovence po svetu povabiti, da se vrnejo domov, ali pa da v Sloveniji najdejo vsaj poslovno priložnost, zaradi česar bo v okviru dogodka organiziran tudi poslovni forum.

pomurje.si


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo