Knjiga “Z upanjem iz Slovenije”


Avtor: U.S. Datum: 2360 dni nazaj.


Usoda, kot jih je na tisoče, pa vendar enkratna - kot je vsaka izmed zgodb Slovencev, ki so se raztresli po svetu. Brata Videc sta se na poti za boljši kruh v začetku 20. stoletja znašla v rudnikih v Porurju. Prva svetovna vojna je usodno zaznamovala njuno in življenjsko pot njunih potomcev. Eno izmed njih, Marie-Louise Bemelmans-Videc, je pot njenih prednikov navdihnila za knjigo ‘Z upanjem iz Slovenije’, ki jo je nedavno izdala Celjska Mohorjeva družba: “Knjiga je slavospev upanju, vztrajanju in – v času preizkušenj – zaupanju v Boga, ki so mlade Slovence vodili pri njihovi življenjsko pomembni odločitvi, da zapustijo domovino”.

Avtorica Marie-Louise Bemelmans-Videc (na desni)  je knjigo "Z upanjem iz Slovenije" predstavila slovenski veleposlanici na Nizozemskem, ga. Sanji Štiglic.

Avtorica Marie-Louise Bemelmans-Videc (na desni) je knjigo "Z upanjem iz Slovenije" predstavila slovenski veleposlanici na Nizozemskem, ga. Sanji Štiglic.

Prof.dr. Bemelmans Videc, do upokojitve univerzitetna profesorica za javno upravo in kot članica nizozemskega senata tudi vodja nizozemske delegacije v Svetu Evrope, se je po vrsti strokovnih publikacij podobno temeljito lotila raziskovanja svojih korenin. Te sicer segajo v holandsko pokrajino Limburg, kjer se je znašla družina njenega očeta. Zgodba pa, ki jo pripoveduje v tej knjigi, govori o slovenskih družinah, ki so se v dvajsetih letih prejšnjega stoletja iz Porurja podale prek velike luže v Cleveland. Pri tem avtorica osvetli pomembno vlogo, ki so jo slovenski duhovniki prevzeli v teh, še danes živih slovenskih skupnostih.

Da bo zgodba dostopna tudi bralcem, ki niso več vajeni slovenske pisane besede, je v knjigi združeno slovensko in angleško besedilo. Mohorjeva jo bo predstavila na Knjižnem sejmu konec novembra v Ljubljani. V sredo 8. novembra jo je avtorica že predstavila slovenski veleposlanici na Nizozemskem, ga. Sanji Štiglic.

V prihodnjem času bo več predstavitev na Nizozemskem in po okoliških deželah, ga. Bemelmans Videc upa, da bo knjiga bralce našla tudi v krajih, kjer se zgodba dogaja. Z dejavno podporo knjigi Urad za Slovence po svetu podčrtuje pomen tovrstne literature, ki povezuje tako različne generacije rojakov, kot njihove številne nove domovine s slovensko matico.

Več o knjigi na: http://www.mohorjeva.org/videc-maria-l/iz-slovenije-z-upanjem-from-slovenia-with-hope


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo