Karitas nadaljuje z zbiranjem sredstev za pomoč v Venezueli, med ogroženimi tudi Slovenci


Avtor: U.S. Datum: 2221 dni nazaj.


Venezuela doživlja kompleksno humanitarno krizo. Gospodarska kriza s hiperinflacijo, ki je bila 1.600 % konec leta 2017, poglablja revščino prebivalstva (61,2 % jih živi v skrajni revščini). Cene osnovnih dobrin so zelo narasle. Primanjkuje hrane in zdravil. Caritas Venezuela poroča, da skoraj polovica otrok mlajših od pet let trpi zaradi podhranjenosti ali neposrednega tveganja le-te. Najrevnejši pogosto iščejo svoj dnevni obrok po smetnjakih … Zaradi slabih razmer in šibkega zdravstvenega sistema se širijo nalezljive bolezni, malarija idr. Povečala se je smrtnost, predvsem otrok do 1 leta starosti (za 30%). Tako mnogi zaradi preživetja zapuščajo državo. Ostajajo najbolj ranljive skupine, med katerimi so otroci, nosečnice in starejši.

V Venezueli živi tudi skupnost Slovencev, ki prav tako čuti posledice krize v državi. Slovensko karitas so prvič zaprosili za pomoč lani jeseni. Na to prošnjo se je odzvala z dobrodelno akcijo (http://www.karitas.si/pomagajmo-ljudem-v-venezueli/).

Slovenska karitas je v letu 2017 z zbranimi sredstvi in v sodelovanju tednika Družine in Pro bono ambulant v Kranju ter Ljubljani, dvakrat zagotovila zdravila za skupnost Slovencev v Venezueli. Caritas Venezueli pa je posredovala 3.500 EUR za izvedbo enoletnega humanitarnega programa, preko katerega pomagajo 4.800 najranljivejšim venezuelskim družinam, 7.200 podhranjenim otrokom v starosti do 5 let ter 1.440 nosečnicam.

Zaradi velike krize, ki še naprej vlada v Venezueli nadaljujejo zbiranjem sredstev za pomoč tudi v 2018.

Podrobnejše podatke o načinu zbiranja pomoči najdete na strani: http://katoliska-cerkev.si/karitas-nadaljuje-z-zbiranjem-sredstev-za-pomoc-v-venezueli-med-ogrozenimi-tudi-slovenci2018


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo