Pogumno naprej!


Avtor: U.S. Datum: 1502 dni nazaj.


Kako se na epidemijo novega koronavirusa odzivajo na avstrijskem Koroškem in v Furlaniji-Julijski krajini, razstava Korajža je ženskega spola tudi na Reki, Alojz Hanžek življenje posvetil folklori

Tako kot drugod po Evropi so tudi v Avstriji odpovedali pouk. Kako so se na zaprtje vrtcev in šol pripravili na avstrijskem Koroškem, pojasnjuje vodja oddelka za manjšinsko šolstvo Sabina Sandrieser, ki tudi dodaja:

“Pouka v šolah ni, so pa te odprte za tiste otroke, katerih starši morajo delati.”

O ukrepih za pomoč kmetovalcem v Furlaniji-Julijski krajini se pogovarjamo s tajnikom Kmečke zveze Erikom Mastnom. Največ težav imajo, kot pravi, turistične kmetije in tiste, ki imajo osmice. Te so zdaj zaprte, tudi rezervacij za poletno sezono ni. Zapora meje pa težave povzroča kmetovalcem z zemljišči na slovenski strani.

 “Razumemo razloge Slovenije za zaprtje meje. Nam pa povzroča dodatne težave, saj so dvolastniški kmetje, torej tisti, ki imajo zemljišče na slovenski strani, prisiljeni na dolgo pot do svojega zemljišča. Če bo to kratkotrajen ukrep, se bomo lahko drugače organizirali. Skrbi pa nas, da bi se to lahko podaljšalo, zato smo na to že opozorili pristojna ministrstva v Sloveniji.”

Gostimo Alojza Hanžka, dolgoletnega vodjo gornjeseniške folklorne skupine, ki je za svoje delo dobil priznanje za narodnosti Železne županije.

Na Reki si v tamkajšnjem Arhivu ogledamo razstavo slovenskega planinskega muzeja Korajža je ženskega spola dopolnjeno z dosežki hrvaških alpinistk, kar priča o dobrem sodelovanju  planincev in krovnih organizacij obeh držav.

Prisluhnite oddaji! Sotočja (Radio prvi)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo