Kako ublažiti posledice pandemije


Avtor: U.S. Datum: 1446 dni nazaj.


Milijarde evrov za zmanjševanje brezposelnosti in zagotavljanje likvidnosti, zaprte meje, kulturne prireditve na spletu in priložnosti za spremembe

Države sprejemajo več deset milijard evrov vredne ukrepe za blažitev posledic epidemije. Kako podjetjem in posameznikom pomaga Avstrija? O tem podrobneje s koroškim Slovencem doktorjem Marianom Wakounigom, regionalnim direktorjem za davke in carine pri avstrijskem finančnem ministrstvu in članom krizne skupine.

Kaj se dogaja s Posojilnico bank, dvojezično regionalno zadružno banko na avstrijskem Koroškem, dobro znano tudi varčevalcem iz Slovenije? Njeno preoblikovanje in prodaja bi lahko pomenila zlom slovenskega zadružnega bančništva, opozarjajo koroški Slovenci. Predsednik upravnega odbora banke Felix Wieser očita večinskemu lastniku skupini Raiffeisen netransparetno delovanje, ki je v nasprotju s poslovnimi zavezami. Možnosti, da bi banka ohranila dosedanji status pa ni veliko.

Kulturno življenje Slovencev v Italiji v času epidemije ni zamrlo. Preselilo se je na splet in domača dvorišča. To velja tudi za Majenco, priljubljeno etnološko prireditev v Dolini pri Trstu. Štiridnevno druženje pod visokim majem – mlajem z bogato okrašeno češnjevo krošnjo – je odpadlo, fantje in dekleta iz Doline pa so se povezali prek spleta in povabili sokrajane, da manjše maje postavijo na svojih dvoriščih. Tako so kljub izrednim razmeram pričarali praznično vzdušje in povezali vaščane, pravi izvoljeni predstavnik dolinskih fantov, župan Majence Jan Martini, ponosen na praznik in ohranjanje slovenske kulture.

Valeria Gašpar, ki se je pred 25 leti iz porabske Verice preselila v sosednje slovenske Čepince, pa pripoveduje o težavah, ki jih povzroča zaprta meja z Madžarsko. Obisk bolnega očeta v Porabju je postal misija nemogoče.

Prisluhnite oddaji! Sotočja (Radio prvi)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo