Miklavž ali Sinterklaas?


Avtor: slovenci Datum: 3063 dni nazaj.


Oba! Na Nizozemskem je praznovanje Sinterklaasa ljudska tradicija številka ena in Nizozemci so prepričani, da je Miklavž samo njihov. Zato so zelo presenečeni, ko slišijo, da tudi v Sloveniji praznujemo Miklavža. Včasih kot cerkveni praznik samo po družinah, dandanes – bolj potrošniško - po nekaterih mestih celo s spektakularnimi povorkami parkljev in angelov.
O tem, kako je bilo prej in kako je sedaj, je bil govor v soboto, 28. novembra 2015, v Rijswijku. Po občnem zboru Združenja prijateljev Slovenije na Nizozemskem je ta povezovalna organizacija tukajšnjih rojakov pripravila predstavitev slovenskega Miklavža.
Na prireditvi se je zbralo lepo število tukajšnjih Slovencev, njihovih nizozemskih družinskih članov in prijateljev. Pridružila se jim je tudi ekipa slovenskega veleposlaništva v Haagu z veleposlanikom Romanom Kirnom in njegovo soprogo na čelu. Posebej pa smo bili veseli tudi našega župnika iz Bruslja Zvoneta Štrublja. Ob zakuski z domačimi dobrotami so starejši pozorno prisluhnili slikovitemu opisu slovenskih navad okoli sv. Miklavža, ki sta ga pripravili Mojca Gustin in Kristina Spilic. Mlajše pa je kot vedno prijetno 'zaposlila' Špela Boznar, ki tukaj mesečno vodi 'Slovenske urice za najmlajše'.
Prireditvi je sledila se slovenska maša. Tudi ta je bila tokrat izredno obiskana, z župnikom Zvonetom smo radi zapeli novo pesem o Svetem Miklavžu, ki si jo bomo zapomnili tudi v prihodnje. Skupaj, tudi otroci, smo vneto sodelovali s petjem, ploskanjem in molitvijo. In seveda je sv. Miklavž tem pridnim otrokom poslal še eno darilo iz Slovenije – vsak je poleg Miklavževe lizike dobil lepo slikanico ali knjigo Mohorjeve družbe. Da jo bodo prebrali sami ali pa skupaj s starši. In se bodo tako na sv. Miklavža spomnili še dolgo po tem, ko se bo vrnil v Španijo... V Španijo? No ja, Sinterklaas se s parnikom pripelje iz Španije - potemtakem biva Miklavž v Sloveniji?!

Besedilo in fotografija: Metka Dijkstra-Murko


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo