Zaigral bo vseslovenski simfonični orkester


Avtor: slovenci Datum: 2880 dni nazaj.


V sklopu prireditve Dobrodošli doma, pod taktirko Simona Krečiča in pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja bo 30. junija ob 19:30 v Veliki dvorani Slovenske filharmonije premierno nastopil Vseslovenski simfonični orkester.

 IMG_4302_bis

Vseslovenski simfonični orkester je nastal na pobudo Urada vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Sestavljajo ga slovenski glasbeniki iz petih držav (Slovenija, Avstrija, Italija, Hrvaška, Madžarska) in je prostovoljne narave, vse člane pa združujeta ljubezen do domovine in glasbe.

Skupni nastop rojakov iz petih držav na velikem odru Slovenske filharmonije bo edinstven trenutek in nikoli prej udejanjen projekt, katerega cilj je preseganje meja skozi glasbo ter simbolično združevanje in spodbujanje narodne identitete ter odprtosti.

Poleg Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu so pri ustanavljanju Vseslovenskega simfoničnega orkestra sodelovali tudi Glasbena Matica iz Trsta z dirigentom Igorjem Zobinom, ki vodi italijanski del orkestra, skladatelj in dirigent Davorin Mori, ki deluje v Celovcu, SNG Maribor ter Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana.

Posebej za to priložnost je mladi koroški skladatelj Peter Tovornik napisal tudi izvirno skladbo »Splet slovenskih ljudskih«, ki bo krstno izvedena prav na koncertu, 30. junija. Celovečerni program v Veliki dvorani Slovenske filharmonije pa bodo poleg orkestra popestrili tudi vrhunski solisti kot sta Tina Žerdin na harfi in kanadska Slovenka, sopranistka Theresa Plut, kakor tudi vokalne skupine iz Argentine, Avstrije in Bosne.

Po prvem koncertu v Ljubljani orkester načrtuje nastope tudi v Trstu, Celovcu in Mariboru.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo