Umrl nekdanji zvezni senator slovenskega rodu iz Ohia George Voinovich


Avtor: slovenci Datum: 2871 dni nazaj.


Cleveland - Dan potem, ko je opravil govor na proslavi 25. obletnice slovenskega Dneva državnosti v mestni hiši Clevelanda, je v soboto v spanju umrl 79-letni upokojeni zvezni senator slovenskega rodu iz Ohia George Voinovich. Voinovich je bil tudi delegat za republikansko nacionalno konvencijo v Clevelandu konec julija.

ZDA, Cleveland. V soboto je umrl 79-letni upokojeni zvezni senator slovenskega rodu iz Ohia George Voinovich. Voinovich je bil tudi delegat za republikansko nacionalno konvencijo v Clevelandu konec julija.

V soboto je umrl 79-letni upokojeni zvezni senator slovenskega rodu iz Ohia George Voinovich. Voinovich je bil tudi delegat za republikansko nacionalno konvencijo v Clevelandu konec julija. Foto: Robi/PoredošSTA

Njegova vdova Janet je sporočila, da je umrl mirno v spanju v noči s sobote na nedeljo. Senatorju so leta 2003 vgradili srčni spodbujevalnik.

Voinovich, čigar mati je bila Slovenka, oče pa Srb, je bil v dolgi politični karieri župan Clevelanda, guverner države Ohio in 12 let zvezni senator, kjer je spadal med zmerne republikance.

Bil je velik prijatelj Slovenije. Aktivno si je prizadeval za njeno pridružitev zvezi Nato ter jo podpiral in lobiral zanjo tudi na drugih področjih. Za njim žaluje vsa slovensko-ameriška skupnost v Clevelandu, Ohiu in ZDA.

S takratnim predsednikom Georgem Bushem mlajšim je Voinovich prišel odmevno navzkriž, ko je nasprotoval velikim davčnim olajšavam, s katerimi je izginil proračunski presežek.

Nasprotoval pa je tudi vodenju iraške vojne na posojilo. Slovenci v Ohiu se radi pošalijo, da je bila varčnost na meji skoposti izraz njegovega "slovenskega" značaja. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo