Bliža se obisk slovenske gospodarsko politične delegacije v ZDA


Avtor: slovenci Datum: 2794 dni nazaj.


Na obisk v ZDA se od 19. do 24. septembra odpravlja slovenska gospodarsko politična delegacija, ki sta ji podporo izkazala tako predsednik države Borut Pahor kot premier Miro Cerar. Pahor bo tudi vodil del tokratne poti delegacije, vlado pa bo predstavljal podpredsednik vlade in minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Foto: STA

Foto: STA

Gospodarsko-razvojni del delegacije, ki ga organizira Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham Slovenija) v sodelovanju z javno agencijo Spirit Slovenija, bo skupaj z vladnim obiskal sedeže več ameriških podjetij s področja informacijskih tehnologij, obenem pa tudi Univerzo v Stanfordu. Ob tej priložnosti naj bi v Silicijevi dolini odprli tudi slovenski pospeševalnik ABC Global Home.

Podobna delegacija se je v ZDA mudila že decembra lani, pod vodstvom predsednika vlade Mira Cerarja. Takrat so obiskali tehnološka podjetja, kot so IBM, EMC, Oracle, Cisco in Microsoft, letos pa naj bi obiskali med drugim družbe Uber, Tesla, Facebook, Google idr.

Tokratni obisk se bo torej osredotočil na podjetja, ki s svojimi rešitvami razvijajo nove poslovne modele, ki se hitro širijo po svetu. To postavlja pred nove izzive tako celotne gospodarske panoge kot tudi države, hkrati pa to prinaša velike priložnosti za poslovno-tehnološki preboj Slovenije, pravijo na ministrstvu.

Kot so zapisali, podjetja Uber, Tesla, Facebook in Google s svojimi rešitvami korenito vplivajo na poslovanje in način življenja, zato skušajo priložnosti za Slovenijo iskati tudi v tesnejšem sodelovanju z njimi. Obisk bo ponovno tudi priložnost za promocijo in utrditev iniciative Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi.

Delegacija bo udeležencem omogočila vpogled v razmišljanje in delovanje vodilnih razvojnih centrov ter podjetij v Silicijevi dolini, ki vzpostavljajo ključne platforme digitalne preobrazbe, navajajo v AmCham Slovenija.

Prav tako bo delegacija ponovno omogočila promocijo in utrditev iniciative Slovenija zelena referenčna država v digitalni Evropi - pod okrilje te potekajo vladne aktivnosti na področju digitalne preobrazbe, koordinira jih minister Koprivnikar.

Pri digitalni preobrazbi poslovanja gre za proces, ko se rešitve s področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) vedno bolj vključujejo na vse ravni poslovanja podjetij in organizacij, to pa poveča njihovo učinkovitost in konkurenčnost. Gre za ključni trend tako imenovane četrte industrijske revolucije.

Glavni cilj gospodarsko razvojne delegacije in obiska Silicijeve doline je pridobiti nova znanja, veščine in zavedanja o digitalni preobrazbi, slediti najnovejšim trendom in po zgledu delovanja vodilnih razvojnih centrov prenesti nove modele v slovensko okolje, so sporočili iz AmCham Slovenija.

S tem bi povečali konkurenčnost slovenskih podjetij, preoblikovali ter izboljšali slovensko gospodarstvo ter posledično dvignili življenjsko raven prebivalcev Slovenije, navajajo v zbornici in dodajajo, da pa se bodo te pozitivne spremembe zgodile le ob sodelovanju gospodarstva, znanosti, države in civilne družbe.

Poleg prenosa znanja pa obisk ameriških velikanov, vodilnih na področju razvoja digitalne preobrazbe, udeležencem delegacije - predstavnikom 26 podjetij iz različnih panog, predstavnikom inštitutov in akademskih institucij - ponuja tudi priložnost za razvoj novih partnerstev, s pomočjo katerih bodo hitreje našli rešitve za uvajanje digitalnih tehnologij v slovenskem prostoru.

Digitalna preobrazba bo med ključnimi temami tudi na letošnjem Strateškem forumu Bled, ki se bo odvijal v začetku septembra. Vir: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo