Luka Lisjak Gabrijelčič: Budimpešta postaja svetovljanska metropola srednje Evrope


Avtor: U.S. Datum: 2623 dni nazaj.


36-letni Novogoričan Luka Lisjak Gabrijelčič se je po končanem študiju zgodovine in italijanistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani preživljal s prevajalstvom in publicističnim pisanjem. Pri 27 letih pa se je odločil za akademsko kariero. Izbiral je med univerzama v Firencah in Budimpešti.

Luka Lisjak Gabrijelčič

Luka Lisjak Gabrijelčič

"Blizu sta mi bili dve univerzi: mednarodna European University Institute v Firencah, kjer imajo dokaj kakovosten študij humanistike, in Central European University v Budimpešti. Na koncu sem se odločil za drugo. Po končanem magisteriju se mi je ponudila še priložnost za delo na tamkajšnjem znanstvenem projektu zato sem se odločil, da tukaj končam še doktorat. Zadovoljen sem, da sem se odločil tako. Znanstveni projekt je povezan z zgodovino politične misli v srednji in vzhodni Evropi. Naše delo bo izdala Oxford University Press. Gre za zelo obsežen projekt, ki traja že osem let."

Budimpešta je eno izmed tistih mest, ki se ves čas pojavlja visoko na lestvicah najlepših metropol sveta, a ostaja precej malo obiskana. Luka meni, da se je to precej spremenilo. "Prav v zadnjih dveh, treh letih je postala zelo priljubljena turistična točka. Veliko je pridobila na račun Prage. Praga je bila namreč vrsto let središče srednjeevropskega turizma. Zdaj pa opažam precej mladih, ki so se prej odločili za obisk Prage in se tam nastanili, da pridejo v Budimpešto, tudi zato, ker je cenejša, ni nasičena s turizmom, ima večje staro mestno jedro in zelo živahno nočno življenje."

Luka Lisjak Gabrijelčič dodaja, da pozabljamo, kakšen status je imela Madžarska pred drugo svetovno vojno: "To je bilo največje mesto pred petimi velikimi imperialnimi prestolnicami – Dunajem, Berlinom, Londonom, Parizom in še Moskvo oziroma Sankt Peterburgom. Bila je eno od središč evropske kulture. Po drugi svetovni vojni se je ta vpliv zmanjšal. Se pa čuti da je ostala ta identiteta, ta samozavest mesta in zavedanje njenih prebivalcev, da so metropola in kulturno središče. To je neka zanimiva mešanica, ta provincialnost v pozitivnem pomenu besede.... Torej, da ni napihnjenosti, nadutosti prebivalcev, ki mislijo, da so v središču sveta. Tega Budimpešta nima. Po drugi strani pa ima veliko svetovljanskosti in navezanosti na urbano tradicijo."

Več lahko slišite v oddaji Primorci po svetu, ki jo je za Radio Koper pripravila Nataša Uršič.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo