Je Slovenija zamejcem mati ali mačeha?


Avtor: U.S. Datum: 2614 dni nazaj.


V zamejstvu živi do okoli 130 tisoč Slovencev. Novinarka spletne strani SiolNET Urška Makovec je povprašala kako matična država skrbi zanje. Jim namenja dovolj pozornosti, finančnih sredstev, politične podpore?

V vladi je za Slovence v zamejstvu zadolžen urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi Gorazd Žmavc. V vladi je za Slovence v zamejstvu zadolžen urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi Gorazd Žmavc.

V vladi je za Slovence v zamejstvu zadolžen urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi Gorazd Žmavc. Foto: Ana Kovač

Za skrb države za zamejce je zadolžen predvsem urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ta iz proračuna v zadnjih letih prejme dobrih osem milijonov evrov, potem ko jih je še pred nekaj leti dobil 10 milijonov, kar je pomenilo četrtino več. Varčevalni ukrepi so Slovence zunaj meja Slovenije torej zadeli razmeroma bolj kot Slovence v matici.

"Slovenski politiki naj izpolnijo svoje obljube," poziva Valerija Pergar, svetovalka za narodnostno šolstvo Slovencev v Porabju. "Imamo dobre stike in dobre odnose," je ocenil Damjan Malnar, predsednik Slovenskega kulturnega društva Gorski Kotar. "Odnos Slovenije je mačehovski," trdi Jože Wakounig, upokojeni profesor, nekdanji predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev."Slovenija nima državniškega čuta do manjšine," pa je poudaril Peter Močnik, odvetnik v Trstu in predsednik stranke Slovenska skupnost.

Več lahko preberete na strani SiolNET.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo