Na 12. Mladinski poletni šoli slovenskega jezika v Ljubljani, ki se je zaključila 14. julija, je bilo pet učencev dopolnilnega pouka slovenščine iz Banjaluke.

V ponedeljek, 3. julija 2017, se je tečaj začel s slovesnostjo v dvorani Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, potem pa so se udeleženci razdelili v skupine in začeli z učenjem. Pouk je potekel vsak dan dopoldan, popoldan in zvečer pa so učenci imeli veliko možnosti za zabavo, za spoznavanje slovenskih znamenitosti in za obisk kulturnih prireditev.

Strokovni sodelavki Mihaela Knez in Damjana Kern vsako leto pripravita odličen program, lektorji in asistenti pa poskrbijo za prijetno vzdušje pri pouku, na delavnicah, izletih in prireditvah. Učenci so si ogledali Ljubljano, obiskali so Parlament, Narodno galerijo in Botanični vrt, povzpeli so se na Šmarno goro, šli so na Bled, na Roglo, v jamo Vilenico in na Primorsko, gledali so slovenski film Pojdi z mano in gledališko predstavo Rokova modrina, sodelovali so na ustvarjalnih delavnicah in pri športnih igrah, zaplavali so v Atlantisu, v Blejskem jezeru in v morju.

Naši učenci so bili že na številnih poletnih šolah in taborih, a vsi pravijo, da je ta poletna šola najboljša. Organizator Mladinske poletne šole je Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik, letos poteka pod geslom Več stika, več jezika. Sodelavci Mladinske poletne šole si želijo, da bi mladi spoznali nove prijatelje in vedno več in vedno bolje klepetali v slovenščini. Saj veste – več stika, več jezika. Prireditev sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Barbara Hanuš