Pomurje – regija poslovnih priložnosti

“Z avtocesto smo pridobili dodatne potenciale za razvoj Pomurja,” je pred začetkom okrogle mize o pomurskem gospodarstvu na srečanju Dobrodošli doma v dvorcu Rakičan dejal Robert Grah iz Pomurske gospodarske zbornice in izpostavil strateško pomembno lego te regije.

“Kot obmejna regija se povezujemo z vsemi državami, na katere mejimo, tako z Avstrijo kot s Hrvaško in z Madžarsko, z njimi ustvarjamo čezmejne projekte in se v tej smeri razvijamo.” Po Grahovih besedah so potencial regije mala in srednja podjetja, med katerimi pa nekatera že preraščajo v velika. Najobetavnejše pa so še vedno predelovalna, kovinska, živilska industrija, v katere se tudi največ vlaga. “Tuje investicije so v našo regijo prinesle precej novih delovnih mest, želimo pa si jih še več in še večjo konkurenčnost gospodarstva.” Grah je še poudaril, da se tako kot v sosednjih državah tudi v Pomurju srečujejo s pomanjkanjem delovne sile, zlasti razvojnih inženirjev tehnične stroke.

Premalo izkoriščamo znanje in izkušnje rojakov

“Od okrogle mize pričakujem, da se srečamo s podjetniki iz sveta in tudi z zamejci, jim predstavimo našo regijo in navežemo tudi kake stike za poznejše poslovno sodelovanje,” je pred začetkom okrogle mize poudaril sogovornik. Pomurska gospodarska zbornica po njegovih besedah sodeluje z vsemi čezmejnimi organizacijami, tako z SKGZ v Celovcu kot tudi z obema zbornicama na Madžarskem in z Monoštrom.

Po Grahovih besedah v Sloveniji premalo izkoristimo znanje in izkušnje naših rojakov po svetu: “Poglejte, koliko ljudi je prišlo v Mursko Soboto. Med njimi so tudi uspešni podjetniki. Mislim, da včasih premalo koristimo te povezave, ki bi jih lahko imeli po vsem svetu. Prepričan pa sem, da sta pred Prekmurjem svetla prihodnost in optimizem, potreben je le še ugoden veter v jadra,” pravi Robert Grah.

“The potica” gre v Ameriko

Pravi veter v jadra pa je v preteklih tednih ujelo podjetje IT Pharm iz Ljutomera, ki je v slovenski potici našlo veliko poslovno priložnost. Ko je namreč ta po srečanju papeža Frančiška in ameriške prve dame Melanie Trump postala tako rekoč svetovni medijski hit, so se v omenjenem podjetju zavedli, da te priložnosti ne smejo izpustiti. Potico, ki jo peče ljutomerska Sastela, bo kmalu ponudilo ameriškemu trgu kot zamrznjeno sladico, imenovano “The potica”.

Kot je za spletni portal Slovenc,.si povedal direktor podjetja IT Pharm Borut Babič, mu zamisel po majskem dogodku pri papežu ni dala miru, zato se je pozanimal, kdo bi jo lahko pekel v večjih količinah in ni mu bilo treba daleč. Bližnja Sastela je že pekla potico za Tuševo blagovno znamko in to bodo zdaj ponudili Američanom. Ljutomersko podjetje IT Pharm bo skrbelo za blagovno znamko, trženje in posle v ZDA, ime in embalažo že imajo, prav tako prototip izdelka, ki so ga prvič predstavili tudi v dvorcu Rakičan, zdaj pričakujejo dovoljenje ameriške agencije za hrano in zdravila za uvoz in upajo, da bo to že v septembru.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen