Članice in člani Univerzitetnega pevskega zbora Derchor iz Švice se na povabilo OŠ Tabor Logatec in Simfoničnega orkestra Cantabile ta konec tedna mudijo v Sloveniji. V petek so prisostvovali pouku na omenjeni osnovni šoli in se seznanjali s slovenskim šolskim sistemom, v soboto in nedeljo pa bodo s simfoničnim koncertom Cantabile nastopili v Ljubljani in Logatcu.

Švicarske študente je v Slovenijo pripeljal g. Janez Čuk, po rodu Logatčan, ki dobro leto živi v Švici in je v stiku z ravnateljico OŠ Tabor Logatec Mišo Stržinar. Po njegovih besedah skupina mladih, ki jih je pripeljal v Slovenijo s finančno pomočjo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, študira na univerzi v Bernu, na fakulteti, ki je v našem šolskem sistemu najbližja pedagoški, obenem pa so vsi člani pevskega zbora, ki deluje na univerzi.

“V okviru te ekskurzije imajo dvojno poslanstvo: sodelujejo na projektu, na koncertih, obenem pa spoznavajo slovenski šolski sistem in ga primerjajo z učiteljskim, ker so to pravzaprav bodoči učitelji na šolah,” pove Čuk. Kot dodaja, so informacije iz prve roke tisto, kar šteje največ, sodelovanje pri pouku pa je priložnost, ki bo pri študentih pustila imeniten vtis.

Gostje iz Švice se bodo poleg nastopa Simfoničnim orkestrom Cantabile udeležili tudi zaključnega koncerta pevskih zborov OŠ Tabor Logatec.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Janez Čuk

Janez Čuk. Foto: Blanka Markovič Kocen