Za rojstni dan je lepo prejemati darila in čestitke. Na Radiu Koper so se odločili obrniti to pravilo na glavo: po čestitke se je radijska ekipa odpravila v Špeter, ne praznih rok. V dvojezično šolo Pavel Petričič so pripeljali več kot 300 knjig.

Ravnateljica Sonja Klanjšček je dejala: “Lepo je, če za rojstni dan darilo prejmemo mi. S tem se vedno strinjamo, še posebej, če je darilo v obliki knjig.” Knjig sicer še niso mogli zložiti na police, ker teh še nimajo. Na opremo knjižnice namreč še čakajo.

Kaj berejo učenci špetrske šole? “Tudi mi imamo bralno značko. Prav ta teden smo pri nas gostili Toneta Partljiča, za učence nižje srednje šole, torej 6., 7. in 8. razreda, ter Andreja Rozmana – Rozo, ki je imel dva nastopa za učence osnovne šole. To je bil zelo lep praznik.”

Letos obiskuje dvojezično šolo in vrtec obiskuje več kot 280 otrok. Zelo si želijo, da bi v Špetru odprli tudi dvojezično srednjo šolo. “Srčno upamo, da nam bo uspelo. Če nam je uspelo, da je ta šola zaživela, zrasla z začetnih šestih otrok do današnjega števila in dobila tako motiviran kader ter tako motivirane starše, ki šoli pomagajo, sem prepričana, da bomo našli tudi pot, kako ponuditi otrokom tudi nadaljnje šolanje v slovenskem jeziku.”

S številom vpisanih otrok so zadovoljni, skrbi pa jih, kako bo v prihodnje: “Odprto vprašanje teh krajev je prav to, da je populacije manj, veliko manj kot nekoč. Upamo, da je tudi šola kamenček v mozaiku tega, da ti kraji ostajajo živi in da se ljudje odločajo, da bodo ostali oziroma se bodo vrnili. Tako bo šola in s šolo tudi kraji živeli naprej.”

Več lahko preberete in slišite na spletni strani Radia Koper.

 

Ravnateljica dvojezične šole v Špetru Sonja Klanjšček in novinarka Tjaša Škamperle.

Ravnateljica dvojezične šole v Špetru Sonja Klanjšček in novinarka Radia Koper Tjaša Škamperle. Foto: Andrej Šavko

Župan občine Špeter Mariano Zufferli in novinarka Tjaša Škamperle

Župan občine Špeter Mariano Zufferli in novinarka Tjaša Škamperle. Foto: Andrej Šavko

Darila, ki jih je ekipa Radia Koper prinesla v Špeter. Foto: Andrej Šavko

Učenci dvojezične šole Pavel Petričič pred mikrofonom Radia Koper

Učenci dvojezične šole Pavel Petričič pred mikrofonom Radia Koper. Foto: Andrej Šavko