47. srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja


Avtor: U.S. Datum: 2516 dni nazaj.


V veliki dvorani Kulturnega doma v Bovcu so v soboto zvečer pripravili tradicionalno, že 47. novoletno srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja. Namenjeno je bilo druženju in negovanju pristnih vezi, podelili pa so tudi Gujónovi priznanji za prispevke k ohranjanju slovenske jezikovne skupnosti na Videmskem.

Gujonovi priznanji Centru za kulturne raziskave v Bardu in špetrski podružnici Glasbene matice

Prvo je prejel Center za kulturne raziskave v Bardu, ki letos zaznamuje 50. obletnico. Slovensko kulturo in besedo negujejo s prireditvami, pesmijo in jezikovnimi tečaji, ponosni so tudi na svoj Etnografski muzej, je povedala Luisa Cher:

"To je muzej, ki pokaže, kako smo delali včasih, kako je naša beseda živela in kako naša beseda in naša kultura živita na naši zemlji."

Drugo Gujonovo priznanje je prejela podružnica Glasbene matice Špeter, posebno zahvalo za dolgoletno sooblikovanje srečanj Slovencev z obeh strani meje pa Zdravko Likar.

Župan občine Bovec Valter Mlekuž priložnosti za nova čezmejna sodelovanja vidi predvsem na področju kolesarjenja in planinskih poti. Da so dobra osnova za to razpisi v okviru programa sodelovanja med Italijo in Slovenijo, meni tudi evro-poslanka Tanja Fajon.

Nina Brus, Radio Slovenija / A  Š. Radio Koper

Luisa Cher (center v Bardu) in Davide Clodig ter Bogdan Kralj (Glasbena matica).

Luisa Cher (center v Bardu) in Davide Clodig ter Bogdan Kralj (Glasbena matica). Foto: Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo