Center Komel zavrača “vsiljeno združevanje”


Avtor: U.S. Datum: 2468 dni nazaj.


Center za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice se je zelo kritično odzval na sklep deželnega sveta, na podlagi katerega naj bi ustanovili skupno glasbeno ustanovo, ki bi nastala iz združitve dveh glasbenih šol slovenske narodne skupnosti v Italiji - Centra Emil Komel in Glasbene matice.

Dvorana deželnega sveta Furlanije - Julijske krajine v Trstu.

Dvorana deželnega sveta Furlanije - Julijske krajine v Trstu.

Deželni odbornik Gianni Torrenti je med četrtkovim zasedanjem deželnega sveta pojasnil, da je sklep posledica prispevka 150.000 evrov, ki ga je dežela pred dvema letoma nakazala Centru Komel pod pogojem, da pospeši postopek za združitev z Glasbeno matico.

"Združitev teh dveh realnosti ni enostavna zadeva, saj morata obe šoli  ohraniti svojo podobo, značilnosti in realnost, iz katere izhajata. Šola Komel šteje letos preko 300 učencev, je največja in najpomembnejša glasbena ustanova v goriški pokrajini, ne le med Slovenci, temveč nasploh, z zavidljivo kvaliteto kadra, izrednimi uspehi, pomembno vlogo povezovanja kulturnih javnih in privatnih ustanov in preko 60-letno prisotnostjo na teritoriju," poudarjajo v Centru Komel.

Ravnatelj Glasbene matice Bogdan Kralj  pa je med drugim dejal: "V Glasbeni matici smo vedno zagovarjali stališče, da smo za eno samo glasbeno ustanovo za celo manjšino, ki bi bila aktivna na celotnem teritoriju. Po drugi strani se mi ne zdi prav, da ukazi o združevanju prihajajo z vrha. Kot manjšina nismo več subjekt, če nam drugi ukazujejo z vrha."

Več lahko preberete v Primorskem dnevniku ali na strani Slovenci v sosednjih državah.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo