Umrl je Rado Janežič


Avtor: U.S. Datum: 2306 dni nazaj.


V 91. letu starosti je ta teden umrl nekdanji glavni urednik Slovenskega vestnika in dolgoletni tajnik Zveze slovenskih izseljencev Rado Janežič. Rodil se je na Breznici pri Šentjakobu. Ko je bil star komaj 15 let, so ga nacisti skupaj z družino pregnali v nemški rajh.

Rado Janežič

Rado Janežič

Po koncu druge svetovne vojne se je takoj vključil v narodnopolitično delo na Koroškem. Kot tajnik Zveze slovenskih izseljencev (ZSI) se je zavzemal za dostojno kulturo spominjanja ter za družbeno in politično rehabilitacijo nekdanjih nasilno pregnanih.

Kot novinar in publicist je bil med leti 1950 in 1956 odgovorni urednik, zatem pa do upokojitve leta 1987 glavni urednik Slovenskega vestnika. Pisal tudi članke za glasila Svoboda, Mladi rod in „Die Brücke“, nekaj časa pa je bil tudi dopisnik časnika Delo.

Rado Janežič je bil tudi tajnik Zveze slovenskih organizacij (ZSO), velik kulturnik in narodnjak z zelo širokim obzorjem. Odlikovala sta ga seriozno poročanje, predvsem skrb za lepo slovenščino, zaradi česa je dobil tudi prestižno Tomšičevo nagrado za novinarstvo, pravi predsednik ZSO Marjan Sturm.

volksgruppen.orf.at/slovenci


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo