Helena Černigoj, pletilja iz Britanske Kolumbije: Ponosna, da so narod priseljencev


Avtor: U.S. Datum: 2274 dni nazaj.


V njeni zgodbi se nenehno prepletata Kanada in Slovenija. Rojena je bila v mestu Thunder Bay v kanadski provinci Ontario. »Moji starši so bili priseljenci iz Slovenije. Tako kot tisoči so Slovenijo zapustili v zgodnjih šestdesetih letih,« je dejala. Toda njena mama se je, ko ji je bilo dve leti, vrnila v Slovenijo, da bi skrbela za svojo bolno mater. »Imela je hudo domotožje, zato je v Sloveniji ostala še nekaj let,« se spominja.

Helena Černigoj

Helena Černigoj

Tako je Helena otroštvo in mladost preživela v Sloveniji. Tudi v šolo je hodila v Postojni. Nato pa se je odločila, da bo obiskala očeta, ki je ves ta čas živel v Kanadi. Sprva je nameravala ostati leto ali dve, toda kmalu je začutila, da je v Kanadi pravzaprav doma. Le ena težava je bila – angleščina. »Učila sem se jo sicer v šoli, ampak mi sploh ni šla. Slovenščina mi je bila bolj v krvi in veliko boljša sem bila pri urah slovenskega jezika kot pri angleščini,« se je spomnila začetnih težav. A ko se je naučila jezika, se je vpisala na fakulteto v Ottawi, kjer je študirala notranje oblikovanje.

Robson v Britanski Kolumbiji, na zahodu Kanade..

Toda z notranjim oblikovanjem se ni nikoli ukvarjala. Spoznala je moža, tudi kanadskega Slovenca: »Njegovi starši so se tudi priselili, in to iz Postojne v isto mesto kot moji starši. Bili smo skoraj sosedje.« Preselila sta se v Britansko Kolumbijo v zahodnem delu države, med gore v vas Robson nedaleč od mesta Castlegar. »Ta predel Kanade je zelo lep, bogat s sadovnjaki in vinogradi. Mesta so zelo majhna, moje mesto ima denimo 8000 prebivalcev,« je opisala svoj kraj. Prav tako so oddaljena od velikih mest. Najbližje veliko mesto Kelowna je oddaljeno štiri ure vožnje z avtom, Vancouver pa sedem ur. »Pri nas razdalje merimo z urami vožnje in ne s kilometri,« je dodala.

Celoten članek lahko preberete na strani dnevnik.si


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo